Wyznacz c. arytmetyczny
Dżepetto 18: Wyznacz liczbę x, tak aby ciąg ( cos x, cos2 x, cos 2π ) był ciągiem arytmetycznym.
Skoro c. arytmetyczny to wydaje mi się, że 2b= a + c ⇒ 2cos2 x = cos x + cos 2π. Tylko tyle mi
świta :c
26 gru 12:07
john2: cos2π = 1
więc nasz ciąg ma postać cosx, cos
2x, 1
korzystam z własności ciągu arytmetycznego
cosx = t
masz równanie kwadratowe
26 gru 12:30
Bogdan:
Bez równania kwadratowego i bez dodatkowej zmiennej t.
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = cosx, a2 = cos2x, a3 = cos2π = 1
2a2 = a1 + a3 ⇒ 2cos2x = cosx + 1 i cosx∊<−1, 1>
2cos2 − 1 = cosx ⇒ cos2x = cosx ⇒ 2x = x + k*2π lub 2x = −x + k*2π itd.
26 gru 13:02
Dżepetto 18: | | 1 | |
john2: Δt = 9 t1 = 1 t2 = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem 2 (t − 1) (t + |
| ) = 0 ⇒ cosx = 1 ⋁ cosx = − |
| ⇒ x= 0' ⋁ x=−60' |
| | 2 | | 2 | |
Zgadza się? Ominąłem tą "2" sprzed nawiasów i nie wiem czy dobrze zrobiłem ale pomysł fajny

Bogdan: niestety nie rozumiem skąd wziął się cos2x z przejścia 2cos
2 − 1 i czy nie zapomniałeś
tam czasem o "x"?
27 gru 12:30
Bogdan:
Przypominam zależność: cos2x = cos2x − sin2x = 1 − 2sin2x = 2cos2x − 1
27 gru 12:33
Dżepetto 18: Znałem tylko "jedynkę trygonometryczną"; dziękuję za napisanie zależności
| | k*2π | |
Zatem ostateczna odpowiedź to x = k*2π lub x = |
| ? |
| | 3 | |
27 gru 12:39
27 gru 12:42
Dżepetto 18: john2 oczywiście racja.
1) x = 2kπ , k∊C 2) x = −π/3 + 2kπ lub π/3 + 2kπ , k∊ C
Teraz dobrze?
27 gru 12:52
john2: niezbyt rozumiem skąd −π/3 i π/3
zobacz na wykres cosx, między −π/2 a π/2 wykres jest nad osią x, więc funkcja nie przyjmuje tam
| | 1 | |
Narysuj sobie na wykresie prostą y = − |
| i zobacz, gdzie ona przecina wykres cosx |
| | 2 | |
27 gru 13:00
27 gru 13:04
Dżepetto 18: Narysowałem prostą przecinajacą cosinusoidę w −1/2 : − 5/6 + 2kπ lub 5/6π + 2kπ
Teraz dobrze? ; >
27 gru 13:36
27 gru 13:53
john2: | | 2π | | 4π | |
poprawiam x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ i oczywiście lub x = 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
27 gru 13:55
Dżepetto 18: Wcześniej wachałem się między dwoma odpowiedziami. Wpisałem jedną, była błęda także ta podana
przez Ciebie powyżej jest dobra− wszystko rozumiem

john2 dziękuję bardzo! =]
27 gru 14:00