okrąg i trapez
Tynka: W trapez równoramienny o podstawach 2 i 8 można wpisać okrąg. Oblicz odległość między środkami
okręgu opisanego na trapezie i okręgu wpisanego w ten trapez.
22 gru 11:11
22 gru 11:42
22 gru 11:43
Tynka: nadal mało rozumiem :<
22 gru 11:44
panpawel: no jak się zastanowiłeś/aś minutę to ja się nie dziwię
22 gru 11:52
Martiminiano: Gdybym to ja umiał rysować tutaj. W każdym razie w czworokąt możemy wpisać okrąg, gdy sumy jego
przeciwległych boków są równe. Więc 2+8=2x, gdzie x jest ramieniem trapezu. Ramię trapezu ma
długość 5.
Wysokość trapezu ma długość 4 (z tw. Pitagorasa). A promień tego możesz sobie policzyć choćby
z tego wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html, więc ma on 2. Teraz coś z tym opisanym.
22 gru 11:57
Martiminiano: | | 4 | |
Dobra, teraz policzę sinus kąta między ramieniem, a dłuższą podstawą. Więc sinα= |
| . |
| | 5 | |
| | d | |
Długość przekątnej: 42+52=d2 d=√41 I teraz twierdzenie sinusów: 2R= |
| |
| | sinα | |
22 gru 12:24
22 gru 12:27
22 gru 12:30
Bogdan:

szkic:
r =
√1*4 = 2
W trójkącie CAB: (r − x)
2 + 4
2 = R
2
W trójkącie CLM: (r + x)
2 + 1
2 = R
2
(2 − x)
2 + 16 = (2 + x)
2 + 1 ⇒ 4 − 4x + x
2 + 16 = 4 + 4x + x
2 + 1 ⇒ x = ...
22 gru 18:10