trapez równoramienny wpisany w okrąg
Krzysiek2: Podstawy trapezu równoramiennego mają długosci 3 i 5, a jego ramie ma długosc 2. Oblicz
promien okregu opisanego na tym trapezie.
Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych wzorów które odnosiłyby się do długości promienia okręgu
opisanego/wpisanego w czworokąt.
12 maj 10:14
M.: promien okregu opisanego na wielokacie(czworokacie) :
a√3
R=−−−−−
3
wpisanego w wielokat(czworokat)
a√3
r=−−−−
6
12 maj 10:23
joanna:

AG=1cm
bo trapez róanoramienny
z tw Pitagorasa dla trójkąta AGD
AG
2+GD
2=AD
2
1
2+h
2=2
2
stąd h=
√3
Zatem EF=
√3
skoro FS=x to SE=
√3−x
zauważmy że AE=2,5
DF = 1,5
z Pitagorasa dla trójkąta AES :
(1) 2,5
2+(
√3−x)
2=r
2
zaś dla trójkąta SFD:
(2) x
2+1,5
2=r
2
z (1) i (2) ponieważ prawe strony są równe (r
2) to lewe też:
2,5
2+(
√3−x)
2=x
2+1,5
2
6,25+3−2
√3x+x
2=x
2+1,25
2
√3x=8
12 maj 10:44
joanna: do M: a co to jest a w tych wzorach
12 maj 10:46
M.:
sama sie zastanawialam.

w tablicach matematycznych mam ten wzor a kolega prosil o wzory wiec
nap ...
12 maj 10:51
Darek: to wzroy na promien okrega opisango i wpisanego

ale na trojkacie rownobocznym
12 maj 10:52
Krzysiek2: W mojej książce pisze tak: "Środek okręgu opisanego na wielokącie leży na przecięciu
symetralnych boków wielokąta" , twierdzą też, że środek okręgu WPISANEGO to przeciecie
dwusiecznych. To ja już nie wiem co jest prawda, bo Ty zrobiłaś na odwrót i ładnie wychodzi
12 maj 10:53
12 maj 10:53
M.: osz cholera.... hahaha faktycznie moj blad


ale na czworakat sa a
√2//2 i a//2
12 maj 10:55
Krzysiek2: chyba chodzi o kwadrat a nie ogólnie czworokąta
12 maj 11:00
Krzysiek2: Rysunek zrobiony przez Joanne jest zły, ponieważ na pewno środek okręgu opisanego na wielokącie
to punkt przecięcia symetralnych wielokąta. W tym wypadku środek będzie leżał poza trapezem.
Tylko nie wiem jak tam cokolwiek policzyć
12 maj 11:22
joanna: nie rozumiem Krzysiek 2
12 maj 12:09
joanna: moim zdaniem jest ok
12 maj 12:10
joanna: a wielokąt nie ma symetralnych
najwyżej jego boki
12 maj 12:10
joanna: do
M chyba tylko dla kwadratu
12 maj 12:11
Krzysiek2: Czepiasz się słówek a nie widzisz swojego błędu w rozumowaniu, zobacz sobie chociazby tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Okrąg_opisany_na_wielokącie jest napisane jak byk, że środek okręgu opisanego na wielokącie to punkt przecięcia
symetralnych boku tego wielokąta, więc jakim cudem Twoje rozwiązanie może być dobre, skoro Ty
wzięłaś dwusieczne kątów?
12 maj 12:15
p:

tak powinien mniej więcej wyglądać rysunek
12 maj 12:22
Mickej : Co do Wikipedii to ja bym nie ufał wszystkiemu co tam pisze bo to piszą zwykli ludzie którzy
robią błędy częściej niż ja............ to zadanko już ostatnio mnie zaciekawiło więc sam mu
się przyglądne
12 maj 12:23
♊:

| | abc | |
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie dowolnym to R= |
| |
| | 4P | |
Wystarczy znaleźć długość odcinka |AC| i podstawić do wzoru wartości z trójkąta ABC (jak ktoś
mi nie ufa, że to bedzie prawda to może zrobić tak dla trójkątów ABC ACD ABD BCD).
12 maj 12:25
Mickej : wow numer 2 znowu mnie zaskoczył
12 maj 12:26
♊: Przecież zawsze powtarzam, ze w geometrii trzeba szukać trójkątów :p
12 maj 12:27
Krzysiek2: w moim podręczniku pisze to samo, tylko, że do mojego podręcznika nie mam linka żeby pokazać. P
wykonał dobry rysunek. Ja nie umiem na tym forum rysować, więc może wytłumacze na co wpadłem:
oznaczmy rysunek P po kolei oznaczając od lewej − dolna podstawa − A,B, górna podstawa D,C. Ja
zrobiłem tak, że narysowałem odcinki r z końcami w punktach A i C i teraz można wywnioskować,
że kąt AOC=2*ABC, bo są oparte na tym samym łuku. ABC=60 stopni, więc AOC=120stopni. Przekątna
trapezu ma √19, więc mamy trójkąt AOC i długość boku AC=√19 oraz kąt AOC=120 stopni, nie
wiem co z tym zrobić.
12 maj 12:30
Krzysiek2: Numerze dwa, nie wiem co nam da promien okręgu opisanego na trójącie, skoro to nie będzie ten
sam promień co dla tego trapezu.
12 maj 12:33
Krzysiek2: kurde, w sumie to prawda, że promień będzie taki sam dla trapeza i trójkąta z którego jest
złożony... ale mój sposób też dobry, nie?
12 maj 12:36
♊: Krzysiek2 (@ 12 maj 12:30) − czyli taki rysunek co ja zrobiłem

Ja widze 1 sposów − masz trójkąt AOC: |AC| =
√19, |AO| = |CO| = R
Wzory na pole trójkąta jakie znasz ?
Polecam przyrównać wzór herona do wzoru na pole z tw kosinusów (jeżeli już miałes tw
kosinusów) i wyznaczyć R.
Krzysiek2 (@ 12 maj 12:33) − ile różnych okręgów możesz opisać na trojkącie?
Ja się zawsze uczyłem, że tylko 1.
Ile różnych okręgów możesz opisac na czworokącie ?
Ja się zawsze uczyłem, że maksymalnie 1.
Jeżeli 1 * 1 ≠ 1 to faktycznie będą to różne okręgi.
12 maj 12:37
Mickej : Ja się wypowiem.
Po pierwsze numer dwa to tylko ja tak do niego mówię.
Po drugie on już podał rozwiązanie a ty masz książkę więc tylko sprawdź
12 maj 12:39
♊: @ Krzysiek2 (12 maj 12:36)
Twój sposób też jest dobry, ale musisz znać tw. kosinusów.
Ja zawsze szukam rozwiązań, które opierają się na jak najmniejszej znajomości twierdzeń i
wzorów − łatwiej jest na takich "podstawowych" własnościach pokazać komuś, kto nie jest zbyt
biegły w matematyce jak rozwiązać dane zadanie.
@ Mickey − dzięki misiu :* ale sam potrafię obronić swoich racji (pokarmowych) :P
12 maj 12:41
12 maj 12:42
joanna: stąd kątDAC=60stopni
12 maj 12:42
joanna: zatem kątADB=180−60=120
12 maj 12:43
joanna: z twierdzenia cosinusów AC=√19
12 maj 12:45
Krzysiek2: czyli będzie tak:
AC
2=r
2+r
2−2*r*r*cos120, czyli
AC
2=2r
2+r
2=3r
2
19=3r
2
Dobrze?
12 maj 13:09
Krzysiek2: | | √19 | | √57 | |
popatrzyłem do odpowiedzi i tam wynik jest taki sam, to znaczy |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
12 maj 14:16
nanaaa: Kąt przy podstawie trapezu równoramiennego ma miarę 30stopni. Dłuższa podstawa jest równa
6√3, a ramie ma długość 3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
30 lis 12:39