napisz równanie symetralnej odcinka ab jezeli a(-1,3) b(5,1)
marta: 1 .napisz równanie symetralnej odcinka ab jezeli a(−1,3) b(5,1) umie ktoś proszę o pomoc w
zadaniu
8 gru 16:00
daras: a wiesz co o symetralna
8 gru 16:01
marta: nie za bardzo bo to nowy temat
8 gru 16:02
8 gru 16:03
Mila:
P(x,y) punkt symetralnej odcinka AB.
Każdy punkt symetralnej jest jednakowo odległy od końców odcinka.
√(x+1)2+(y−3)2=√(x−5)2+(y−1)2 /2
dokończ
8 gru 16:05
marta: 52 i daras a jak rozwiązać takie zadanie mam kilka przykładów podałam tylko ten bo jak bede
wiedziec jak robić to z pozostałymi sobie poradze to co zrobiłby ktos proszę
8 gru 16:06
52: teraz już powinnaś wiedzieć
8 gru 16:06
Mila:
Skoro masz geometrię analityczną, to pojęcie symetralnej odcinka miałaś już w GM, potem na
planimetrii w klasie I i II i III.
8 gru 16:08
marta: czyli pierwiastek z 10

ierwiastek z 26/ 2
tak ?
8 gru 16:10
daras: To znajdź współrzędne środka odcinka AB a potem poprowadź prosta ⊥ czyli mającą współczynnik
| | 1 | |
kierunkowy równy − |
| i w ogóle wiecej samodzielności  |
| | a | |
8 gru 16:13
marta: ale nie wiem jak to zrobić nie moglibyscie mi zrobic ten przyklad bo z resztą sobie poradze
8 gru 16:14
daras: martusiu to sie q..a

dowiedz

N[po coś sa te niebieskie linki]] bo lewej stronie skoro masz
trudności ze znalezieniem we własnym podreczniku
8 gru 16:14
marta: ta dziekuje za pomoc
8 gru 16:15
52: Tak jak daras napisał wyznacz środek odcinka AB a potem prostą prostopadłą do AB
przechodzącą przez środek odcinka AB
8 gru 16:16
8 gru 16:18
marta: 5 2 a mógłbys to rozwiazac i napisac tu
8 gru 16:18
52: Mógłbym, ale mam też swoje sprawy...
daras ci podesłał rzeczy dzięki którym rozwiążesz to ...
A jak nie to poszukaj w necie pełne jest takich zadań wpisz treść w google tylko bez danych i
zrobisz sobie analogicznie
8 gru 16:20
marta: dobrze 52
8 gru 16:21
Mila:

I sposób
A(−1,3), B(5,1)
Jest kilka metod napisania równania symetralnej odcinka . 16:05 to jedna z nich.
Symetralna jest prostą, więc masz napisac równanie prostej.
(x+1)
2+(y−3)
2=(x−5)
2+(y−1)
2⇔
x
2+2x+1+y
2−6y+9=x
2−10x+25+y
2−2y+1 redukcja
2x−6y+10=−10x−2y+26 porządkowanie
−4y=−12x+16 /:(−4)
s: y=3x−4 równanie symetralnej AB
8 gru 16:25
marta: dziękuje mila o to mi chodziło ,zeby ktoś zrobił przykład a ja analogicznie zrobie pozostałe
8 gru 16:28
Mila:
II sposób
A(−1,3), B(5,1)
| | −1+5 | | 3+1 | |
S=( |
| , |
| )=(2,2) −środek AB |
| | 2 | | 2 | |
Prosta AB: ( potrzebny tylko wsp. kierunkowy)
y=ax+b
3=−1*a+b
1=5a+b
========= odejmuję stronami
3−1=−a−5a
−6a=2
prosta prostopadła do AB ma taki wsp. kierunkowy a
1, że :
a
1*a=−1⇔
a
1=3
s: y=3x+b poniewaz symetralna przechodzi przez srodek AB , to
2=3*2+b⇔b=−4
s: y=3x−4
===========
8 gru 16:32
daras: Mila naiwna jesteś, przecież martusia ma tylko jeden taki przykład na jutro zadany

a tak w ogóle to nie mogłoby tu być postów posegregowanych tematycznie i upakowanych w
archiwach tak jak na innych forach ?
8 gru 21:47