zadanie
lechitek17: Napisz wzór funkcji kwadratowej f(x)=2x2+4x−6 w postaci
a) iloczynowej
b) kanonicznej
Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności (dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe,
monotoniczność, argumenty dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie, argumenty dla
których funkcja przyjmuje wartości ujemne)
4 gru 00:43
pigor: ..., np. tak:
a) 2(x
2+2x−3)= 2(x
2−x+3x−3)= 2(x(x−1)+3(x−1))=
2(x−1)(x+3)
b) f(x)= 2x
2+4x−6= 2(x
2+2x−3)= 2(x
2+2x)−6=
= 2(x
2+2x+1−1)−6= 2(x
2+2x+1)−2−6=
2(x+1)2−8 i idę spać
4 gru 00:53
lechitek17: A można troszkę dokładniej?
4 gru 01:20
KrzysztofŁ: Zajrzyj do rozdziału
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
na tej witrynie.
b) Postać kanoniczna funkcji kwadratowej: f(x) = a(x − p)
2 + q,
gdzie p =
−b2a, q=
−Δ4a, Δ = b
2 − 4ac
Możesz więc najpierw obliczyć p, Δ, q i podstawić do postaci kanonicznej
a) Możesz najpierw obliczyć miejsca zerowe tej funkcji
4 gru 01:50
lechitek17: Mógłbym prosić o wyliczenie słaby jestem z matematyki.
4 gru 01:51
KrzysztofŁ: p = −42*2 = −1, Δ = 42 − 4*2*(−6) = 64, q= −644*2 = −8
f(x) = 2(x −(−1))2 + (−8) = 2(x + 1)2 −8
Postać kanoniczna f(x) = 2(x + 1)2 −8
4 gru 02:25
lechitek17: Nie rozumiem tego..
4 gru 02:46
lechitek17: A iloczynowa wykres oraz własności.
4 gru 02:54
lechitek17:
4 gru 03:22
Amanda17: Własności proszę
4 gru 03:36
lechitek17: A własności i wykres
4 gru 03:57
4 gru 09:16
4 gru 09:17
KrzysztofŁ: Wykresem jest parabola o ramionach skierowanych ku górze (a=2 > 0).
Wierzchołek paraboli leży w punkcie (p, q), czyli (−1; −8).
D = R, zbiór wartości R.
Z postaci iloczynowej mamy dwa miejsca zerowe x1 = 1, x2 = −3.
Dla x∊(− ∞;−1) funkcja jest malejąca. Dla x∊(−1; ∞) funkcja jest rosnąca.
Funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla argumentów poza miejscami zerowymi,
czyli dla x < −3 i dla x > 1, a wartości ujemne przyjmuje dla x∊(−3; 1).
4 gru 11:39