Geometria analityczna - proste, trójkąty, koła
Ludwig1234: Witam,
proszę o sugestie dotyczące zadań. Nie wiem, jak je wykonać.
1. Wyznacz równanie przechodzącej przez punkty P = (10,4) i R= (0,−1). Wykaż, że ta prosta jest
równoległa do prostej l: 3x + 10y − 4 = 0
2. Proste l i k o równaniach l:y=(3−2m)x − 1, k: y=1/5x + 4 są równoległe dla:
Odp: m=−4
Mnie wyszło 7/5, ale to jest źle.
3.Punkt S=(2/3,1/4) jest środkiem odcinka AB i wiadomo, że A = [−2, 2/5]
Odp: B=[10/3, 8/5]
4. Okrąg o środku S = (−7,5) i przechodzący przez punkt A = (−4,1) ma pole równe.
Odp: 50pi
5. Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Wyznacz pole koła opisanego na tym trójkącie, jeśli
wiadomo, że A = (−2,0), B = (4,6).
Bez Was nie dam rady! Proszę, pomóżcie mi!
29 paź 18:39
29 paź 18:41
mrb: W drugim odpowiedź 7/5 jest poprawna
29 paź 19:23
mrb: W czwartym liczysz odległość o S do A i to co otrzymasz podstawiasz jako r do wzoru na pole
okręgu
29 paź 19:26
5-latek:

Zadanie nr 4
Zauwaz ze jesli okrag o srodku S przechodzi przez punkt A to odleglosc punktu S od A to
bedzie promien czyli dlugosc odcinka |SA|=r WIdzisz skad ja wiem ? Ano stad ze zrobilem sobie
rysunek
Teraz wzor na dlugosc odcinka (wyliczysz r i potem wzor na pole kola
Do wszystkich zadan z geometrii analitycznej nalezy robic rysunki .
One duzo pomagaja zrozumiec zadanie (nawet to
29 paź 19:37
5-latek:

zadanie nr 5
Zaznaczylem sobie dwa punkty (czyli dlugosc odcinka |AB| to dlgosc boku trojkata rownobocznego
(
czyli |AB|=a wzor znasz
Wiemy jeszce co . Ano to ze promien okregu(kola ) opisanego R opisanego na trojkacie
No nie wiemy ile wynosi x . Tu przychodzi nam z pomoca wiadomosc z eto jest trojkat rownoboczny
a kąty w trojakcie rownobacznym sa rowne i wynosza po 60 stopni czyli x=60 stopni
Masz juz wszystko do policzenia
Liczysz R i podstawiasz do wzoru na pole kola czyli P
k=piR
2.
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html zapoznaj sie z tym
29 paź 19:53
Ludwig1234: Dziękuję Wam za wszystko! Teraz to rozumiem! Do następnego razu i pozdrawiam!
29 paź 20:58
kate: a mogłabym poprosić obliczenia do tych zadań?
23 lis 14:05