Bardzo proszę o pomoc :( Wyznacz współrzędne punktu K, w którym przecinają się s
xena: Bardzo proszę o pomoc

Wyznacz współrzędne punktu K, w którym przecinają się symetralne boków
trójkąta ABC, jeśli
a) A(−2,4), B(4,6), C(6,4)
Narysuj trójkąt ABC i opisz na nim okrąg. Oblicz promień okręgu.
21 paź 17:50
daras: wiesz co to są symetralne ?
21 paź 18:07
21 paź 19:15
21 paź 19:17
21 paź 19:18
daras: po podstawieniu do wzoru z linku 19:17
znajdziesz współrzędne środków boków:
A'(5,5) , B'(2,4) , C'(1,5)
następnie pisząc na podstawie wzoru z 19:15 r−nia dwu prostych zawierających boki Δ
np. BC: y + x − 10 = 0 oraz AC, bo łatwo zauważyć, że to odcinek poziomy więc y = 4
możesz napisać r−nia symetralnych tych dwu boków: y = x oraz x = 2
teraz rozwiązując układ r−ń znajdziesz ich punkt przecięcia czyli współrzędne punktu K(2; 2)
promień okręgu to odległość tego punktu do któregokolwiek z wierzchołków Δ, który obliczysz po
zastosowaniu wzoru z 19:18 r = 2√5
okrąg narysujesz najlepiej za pomocą cyrkla
21 paź 20:02