Planimetria2
Blue: W trapezie dane są pola trójkątów DAO i DOC (patrz rysunek). Oblicz pole trapezu. Zakoduj cyfry
setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku

Rysunek:
http://i58.tinypic.com/o7odbb.png
6 wrz 10:48
pigor: ..., np. tak :
P
ΔBCO = P
ΔADO= 72 i P
ΔABO : 72 = 72 : 24 ⇒
⇒ 24P
ΔABO = 72*72 ⇔ P
ABO = 3*72= 216, to
P
t=
PABCD= 24+2*72+216= 240+144=
384. ...
6 wrz 12:08
Blue: Ale Pigor powiedz mi skąd Ty wiesz, że PΔABO : 72 = 72 : 24

Z jakiegoś twierdzenia to
wynika?
6 wrz 19:25
6 wrz 19:27
Blue:
Ej, już czaje to rozwiązanie Ety do mojego poprzedniego zadania

Dzięki
6 wrz 19:47
52: Spoko
6 wrz 19:49
Blue: Pigor, a ja mam inny pomysł, obliczyć skalę podobieństwa trójkątów doc i aob
72=k*24
k=3
k
2=9
Paob= 9*24=216 ^^
6 wrz 22:46
Blue: W zasadzie to nie mój pomysł, ale co tam
6 wrz 22:47
Blue: To wszystko zasługa Ety
6 wrz 22:47
pigor: ..., gratuluję i cieszę się, tak trzymaj . ...
6 wrz 22:50