funkcje
elenaaa: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= x2 − 4x−2.Przekształć wzór funkcji : zapisz go w
najprostszej postaci.Naszkicuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości.
14 sie 19:23
14 sie 19:31
elenaaa: Jak się wyznacza miejsce zerowe i zbiór wartości.
14 sie 19:39
14 sie 19:46
5-latek:

masz tu przykladowy wykres funkcji
Zbior wartosci tej funkcji odczytujemy z osi OY
Widzisz ze zbior wartosxci tej funkcji nalezy do przedzialu <−3,6>
Miejsca zerowe to kropki zaznaczone na zielono czyli tam gdzie wykres przecina os OX
Inaczej sa to takie argumenty dla ktorycj wartosc funkcji =0
Zobacz 1 punkt przecoiecia z osia OX ma wspolrzedne (−3,0) drugi ma wspolrzedne (3,0)
trzeci ma wspolrzedne (8,0)
Wiec tak jesli mamy funkcje liniowa np y=3x+5 to zeby obliczyc miejsce zerowe tej funkcji
przyrownujemy ja do zera czyli liczymy dla jakiego x
sa wartosc tej funkcji =0 wiec 3x+5=0
to x= policzysz sobie .
Jesli teraz narysujesz sobie wykres tej funkcji to zobaczysz ze zbiorem wartosci tej funkcji
jest przedzial (−oo.oo) bo to jest linia prosta wykresem
Wykres funkcji kwadratowej znasz i okreslanie zbioru wartosci tej funkcji to pewnie umiesz
14 sie 20:09
5-latek: W miedzyczasie dostalas linka wiec tylko podam CI ogolna zasade wyznaczania miejsc zerowych
gdy masz wyrazenie wymierne tak jak w swoim przykladzie
1 Wyznaczamy dziedzine (mianownik nie moze rownac sie 0 )
MIejsca zerowe liczymy przyrownujac licznik do zera dlaczego ?
Dlatego ze jesli nie wolno dzielic przez 0 to wyrazenie wymierne =0 gdy locznik =0 bo
Potem rozwiazanie sprawdzasz z dziedzina czy czasami miejsca zerowe nie naleza do dziedziny
14 sie 20:15
elenaaa: dzięki za pomoc
14 sie 20:49
14 sie 21:28