planimetria
kindzia: Obwód rombu wynosi 2p, a suma jego przekątnych jest równa d. Wykaż, że pole rombu wyraża się
wzorem: P=1/4(d2−p2)
wyjaśnienie d2 oznacza d do potęgi drugiej
4 cze 19:55
4 cze 19:57
daras: a wcześniej kliknij na więcej przykłądó, to może ci sie rozjaśni jak sie potęgi pisze
4 cze 19:57
4 cze 20:14
Bogdan:
| | e2 + f2 | | p2 | |
Pole P: 4P = 2ef, |
| = |
| ⇒ e2 + f2 = p2 |
| | 4 | | 4 | |
| | d2 − p2 | |
e + f = d /2 ⇒ e2 + 2ef + f2 = d2 ⇒ p2 + 4P = d2 ⇒ P = |
| |
| | 4 | |
4 cze 20:40
kindzia: dziękuję
5 cze 17:34
daniel: a może mi ktoś wytłumaczyć skąd się to wszystko wzięło ?
5 cze 19:35
daniel: bo nie rozumiem

plisss
5 cze 19:41
daniel: ja pomagam na miarę swoich możliwości
5 cze 19:41
Eta:
| | e*f | |
P= |
| ⇒ 4P= 2ef ( jasne? |
| | 2 | |
| | p | |
Ob= 4a= 2p −− z treści zad. ⇒ a= |
| |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym (ABS)
| | e | | f | | e2 | | f2 | | p | | p2 | |
( |
| )2+( |
| )2= a2 ⇒ |
| + |
| = ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
to:
e2+f2= p
2 ( jasne?
e+f=d −−− z treści zadania
podnosimy tę równość obustronnie do kwadratu:
e2+2ef+
f2=d
2 ⇒ p
2+4P=d
2 ⇒ 4P= d
2−p
2
c.n.w ( czy teraz już wszystko jasne?)
5 cze 19:55
daniel: tak

thx
5 cze 20:17
daniel: a dlaczego jest tam e2 + 2ef + f2 = d2 ?
bo nie wiem dlaczego w tej równości jest 2ef to jest z jakiegoś wzoru ?
5 cze 20:24
Eta:
(a+b)2=..............
5 cze 20:41
5 cze 20:42