maturalki
Saizou :
maturalki
jakoż iż nie mam co robić to wrzucę parę zadanek maturalnych
zad 1
| | sin22x | |
znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= |
| . |
| | sin4x+cos4x | |
zad 2
Oblicz pole ośmiokąta foremnego o boku długości a.
zad 3
Oblicza
3√20+14√2+
3√20−14√2
zad 4
Obwód rombu wynosi 2p, a suma długości jego przekątnych jest równa k (k>p). Wyznacz pole tego
rombu.
zad 5
Dla jakich wartości parametru a najmniejsza wartość funkcji f(x)=4x
2−4ax+(a
2−2a+2) w
przedziale <0:2> jest równa 3
22 kwi 21:11
ICSP: zad 6
Udowodnij, że równanie w postaci
a2 + b2 = 4c + 3
jest równaniem sprzecznym dla dowolnych całkowitych trójek (a;b;c)
22 kwi 21:14
Saizou : w sumie mamy udowodnić że liczba a2+b2−3 jest podzielna przez 4 , gdzie, a,b∊C, co za pewne
jest nie do udowodnienia xd
22 kwi 21:20
Piotr:
zad 2
P = 2a
2(1+
√2)
22 kwi 21:22
ICSP: Gdyby była podzielna przez 4 to istniały by takie trójki liczb

Ty masz pokazać, ze takie trójki nie istnieją
22 kwi 21:22
bezendu:
zad3 4
22 kwi 21:23
22 kwi 21:24
Saizou : ICSP a napisałem że "co za pewne jest nie do udowodnienia xd"
22 kwi 21:26
ICSP:
22 kwi 21:26
Saizou : Piotrze jest ok
Eta jak zawsze poprawnie xd
22 kwi 21:29
Piotr:
za dużo to ja nie liczyłem
22 kwi 21:31
Saizou : ale nikt nie powiedział że trzeba liczyć dużo
22 kwi 21:33
pomocnik: zad 6
Wystarczy pokazać, że a2+b2 przy dzieleniu przez 4 nie daje reszty 3.
Najprostszy sposób (choć pewnie najdłuższy), to rozpatrzyć wszystkie przypadki a,b=4k, 4k+1,
4k+2, 4k+3.
22 kwi 21:36
Saizou : pomocnik tylko że tych przypadków będziesz mieć 7
22 kwi 21:38
pomocnik: Mówiłem, że nie jest to krótki sposób

Mi wyszło 10 przypadków.
22 kwi 21:40
Saizou : 4k,4k
4k,4k+1
4k,4k+2
4k,4k+3
4k+1,4k+1
4k+1,4k+2
4k+1,4k+3
4k+2,4k+2
4k+2,4k+3
4k+3,4k+3
a jednak 10, nie czegoś nie policzyłem
22 kwi 21:42
ICSP: pomocnik a nie lepiej 4 przypadki ?
1
o a i b są parzyste
2
o a nieparzyste, b parzyste
3
o a parzyste , b nieparzyste
4
o a,b, nieparzyste
Pytanie dodatkowe :
Czy można zejść do 3 przypadków ?
22 kwi 21:42
pomocnik: ICSP. Zgadza się 3, przed chwilą właśnie też o tym myślałem, za nim sprawdziłem to już
napisałeś.
22 kwi 21:45
Wazyl: | 4sin2αcos2α | |
| =m |
| sin4α+cos4α | |
[4sin
2αcos
2α−m(sin
4α+cos
4α)](sin
4α+cos
4α)=0
4sin
2αcos
2α−m(1−2sin
2cos
2)=0
2sin
2cos
2(m+2)−m=0
2sin
2αcos
2α=f(x)
4sin
2αcos
2α=2f(x)
| | 1 | |
sin22α=2f(x) ⇒ ZW f(x)= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2sin2αcos2α=t ; t ∊ <0; |
| > |
| | 2 | |
tm−m+2t=0
m(t−1)+2t=0
Fjest ciągła. liczę wartości na końcach przedziałów:
m=0
m=2
22 kwi 21:48
Wazyl: Nie wiem czy nie napisałem jakichś bzdur.
22 kwi 21:50
Wazyl: f(x)=4x2−4ax+(a2−2a+2) ; x∊<0;2>
f(0)=a2−2a+2
f(2)=16−8a+a2−2a+2
1) f(0)=3 f(2)<f(0)
a2−2a−1=0
Δ=4+4
a=√2+1 v a=1−√2
f(2)=a2−10a+18.
f(2)=3+2√2−10√2+8=11−8√2 v f(2)=3−2√2−10+10√2+18 >3
2) f(2)=3 f(2)>f(0)
16−8a+a2−2a+2=3
a2−10a+15=0
Δ=100−60=40
a=√10+5 v a=5−√10
a2−2a+2
f(0)=35+10√10−2√10−10+5=30+8√10 >3 v f(0)=35−10√10−10+2√10+5=30−8√10 >3
30−8√10≈4,7
Wierzchołek paraboli gdzie a>0 jest minimum lokalnym więc nie muszę go sprawdzać.
Odp. a=√2+1
22 kwi 22:29
Saizou : coś musiałeś pomylić xd, bo odpowiedzi to a=1−√2 lub a=5+√10
22 kwi 22:35
Wazyl: Liczyłem 3 jako największą a nie najmniejszą wartość.
22 kwi 22:45
Wazyl: Saizou sprawdziłem w geogebrze i nie zgadza mi się odp a=5+√10
22 kwi 22:50
Saizou :
najmniejsza wartość jest dla x=0: f(0)=a
2−2a+2=3
| | a | |
II kiedy |
| ≥2 czyli a≥4 |
| | 2 | |
najmniejsza wartość dla x=2: f(2)=a
2−10a+18=3
| | a | |
II kiedy 0< |
| <2 czyli 0<a<4 |
| | 2 | |
| | a | |
najmniejsza wartość w wierzchołku czyli x= |
| |
| | 2 | |
22 kwi 23:02
Eta:
4/ e,f −− długości przekątnych , a −−− długość boku
| | p | | ef | |
4a=2p ⇒a= |
| , e+f= k , P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
e
2+f
2=4a
2 , e
2+f
2=(e+f)
2−2ef
| | ef | | k2−p2 | |
k2−2ef= p2 ⇒ 2ef= k2−p2 / :4 |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | (k−p)(k+p) | |
zatem P= |
| [j2] |
| | 4 | |
23 kwi 00:03
Domel: bezendu jak liczyłeś zad. 3

Z czego wychodzisz
23 kwi 11:54
23 kwi 11:57
bezendu:
Domel masz czas na planimetrię ?
23 kwi 12:01
Domel: No chwilkę mam
23 kwi 12:04
bezendu:
Tylko to potrzeba dłuższej chwilki
23 kwi 12:06
Domel: Pokaż co masz − jak nie ja to na pewno ktoś to rozłoży
23 kwi 12:07