styczne, sieczne
Ewaa: Okregi o srodkach o1 i o2 przecinaja sie w punktach A i Q i punkt o2 nalezy do cieciwy AQ.
Punkt P lezy na prostej AQ, prosta PC jest styczna do okregu o srodku O2 (w punkcie C), punkt
B jest punktem przeciecia odcinka PO1 z okregiem o srodku O1. PA = 8 cm PB = 6 cm PC =12 cm
oblicz IO1O2|
Tu już było to zadanie rozwiązywane :
https://matematykaszkolna.pl/forum/211650.html
Jednak nie rozumiem tego końca ,czyli
, z tw. Pitagorasa |O1O2|2=R2−r2=81−25=56 |O1O2|=2√14"
Mogłby ktoś pomóc ?
25 maj 19:12
daras: tam jest zły rysunek, punkt Q źle zaznaczony
25 maj 19:29
25 maj 19:46
pigor: ...,

lub jeśli zrobisz sobie rysunek zgodnie z oznaczeniami
w treści zadania, punkt P zaznaczysz na przedłużeniu prostej QA
(w stronę punktu A) i oznaczysz sobie
|O1B}=R, |O2A|=r,to
(O1O2)2= (6+R)2−(8+r)2= ? , gdzie R,r znajdujesz z tw, o stycznej
i siecznej z punktu P poza okręgiem np.tak
6*(6+2R)=122 i 8*(8+2r)=122 ⇔
⇔ 6+2R=24 i 8+2r=18 ⇔ 2R=18 i 2r=10 ⇔
R=9 i r=5, zatem
(O1O2)2= (6+9)
2− (8+5)
2=15
2−13
2=2*28=4*14 ⇒
|O1O2|=2√14|.
25 maj 20:51
pigor: ..., nieprawda i tu mnie, nie powiem co

..., tym palcem

bo
przyjrzyj się, ja korzystam tylko z jednego tw.o stycznej nie licząc
Pitagorasa, a Twój rysunek jest dla mnie przekombinowany, przez co
nieczytelny, a poza tym do szuf... wkładam
tylko swoje rozwiązania i tyle.
25 maj 21:28
Eta: Idę sobie, bo mnie wkurzacie
25 maj 21:33
pigor: ... ja też sobie idę na piwko na ławeczkę,
ale wracam około północy i ...

już.
25 maj 21:46
bezendu:
25 maj 21:47
daras: a nie boisz się straży miejskiej ?

27 maj 09:28