styczne, sieczne
Hope:

okregi o srodkach o1 i o2 przecinaja sie w punktach A i Q i punkt o2 nalezy do cieciwy AQ.
Punkt P lezy na prostej AQ, prosta PC jest styczna do okregu o srodku O2 (w punkcie C), punkt
B jest punktem przeciecia odcinka PO1 z okregiem o srodku O1. PA = 8 cm PB = 6 cm PC =12 cm
oblicz Io1o2IA
18 wrz 19:43
Hope: poprawka: oblicz odcinek IO1O2I
18 wrz 19:46
bell: z tw. o stycznej i siecznej |PC|2=|PA|*|PQ|
122=8*(8+2r)
...
r=5
z tw. o stycznej i siecznej |PB|*|PO|=|PA|*|PQ|
6*(6+2R)=8*18
....
R=9
należy zauważyć, że trójkąt QAO1 jest równoramienny, stąd |O1O2| jest wysokością tego trójkąta
zatem z tw. Pitagorasa |O1O2|2=R2−r2=81−25=56 |O1O2|=2√14
1 sty 13:33