pytanko
asd: jakie wzory i umiejętności przydadzą się na maturze rozszerzonej a których nie ma w tablicach?
wymieniać się spostrzeżeniami
1 maj 20:59
Saizou : wzory redukcyjne
1 maj 20:59
Draghan: Wzory redukcyjne niepotrzebne
https://matematykaszkolna.pl/forum/247625.html
Ale parę takich "kruczków" było o trójkątach...

Np.
twierdzenia o dwusiecznej nie ma,
tak sądzę przynajmniej.
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html
Nie ma również
wzoru na długość środkowej. Załóżmy, że mamy trójkąt o bokach a, b i c,
gdzie kąt α leży naprzeciwko a, kąt β naprzeciwko b, a kąt γ naprzeciwko c.
| | 1 | |
Długość środkowej, opuszczonej na bok c, to będzie d = |
| √2a2 + 2b2 − c2 |
| | 2 | |
Inną sprawą, której nie ma w tablicach, jest
wzór na pole trójkąta, gdy mamy dane jeden
bok i wszystkie kąty, np dla znanego boku a:
| | 1 | | sinβ * sinγ | |
P = |
| a2 |
| |
| | 2 | | sinα | |
Jeszcze przydatne
twierdzenie o wysokości, opuszczonej z kąta prostego w trójkącie
prostokątnym, że jej długość jest równa średniej geometrycznej długości odcinków, na jakie
podzieliła podstawę.
(było to poruszane tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/246565.html )
1 maj 21:25
zawodus: ostatnie jest w karcie wzorów
1 maj 21:30
muflon: Co do wzoru na pole Δ mając kąty i bok to α leży naprzeciw a
1 maj 21:42
52: jak masz podane wszystkie kąty i jeden bok to twierdzenie sinusów i jest pewne

tzn. jak nie
pamiętasz dobrze wzorów a to masz w karcie wzorów.
1 maj 21:52
muflon:

jest jeszcze chyba takie tw:
P1*P2=P4*P3 w dowolnym trapezie,
Czy ktoś potwierdzi, że mam rację?
1 maj 22:01
Eta:
P(tr)=(√P3+√P4)2
1 maj 22:13
Eta:
P3*P4=P12 , bo P1=P2
1 maj 22:14
1 maj 22:16
muflon: Dzięki, a czy to nie jest tak, że jesli w karcie wzorów nie ma wzoru i go używam, to muszę go
wykazać?
1 maj 22:22
Draghan: Muflon, odpowiedź na Twoje pytanie z 21.42 brzmi "tak"

A ja tam nie wiem dokładnie, co jest zawarte w karcie wzorów, to tak odnośnie wypowiedzi z
21.30

Napisałem tylko to, co sądziłem, że nie ma

Tak na wszelki wypadek
1 maj 22:28
Draghan: I chyba nie trzeba tego wykazywać? Twierdzenia Pitagorasa przecież nie trzeba udowadniać...
Myślę, że wystarczy komentarz słowny, np. "korzystam ze w wzoru na długość środkowej w
trójkącie...".
1 maj 22:29
muflon: btw, ja to nawet nie korzystam z kart, no chyba że trzeba by korzystać z tablic
trygonometrycznych , no i zawsze zapominam wzoru na tg kąta między prostymi
1 maj 22:30
muflon: a co Tw Pitagorasa nie ma w kartach? ojej gimby pozapominajo :<
1 maj 22:31
kanoniero: długość środkowej w trójkącie można łatwo wyprowadzić z twierdzenia Carnota
1 maj 22:34
Draghan: Muflon, napisałem, że nie wiem przecież, co jest w tablicach

Ale trochę dziwne
rozumowanie zdajesz się przedstawiać...
Tak, jakby te śmieszne tablice były jakąś Wyrocznią, a wszystko, czego Wyrocznia nie głosi,
jest zabronione i trzeba to usprawiedliwiać

Przecież sprawdzający nasze matury są ludźmi z odpowiednim wykształceniem i raczej znają te
wzory, a skoro rozwiązanie byłoby poprawne, to dlaczego mieliby obcinać punkty?

Przecież
jest tam gdzieś w "kluczu" napisane, że każde poprawne rozwiązanie, prowadzące do poprawnego
wyniku, jest oceniane maksymalną ilością punktów...

Więc po co się martwić?
Kanoniero − wyprowadzić można, owszem. Również wzór Herona można wyprowadzić z tego
twierdzenia, tylko że na maturze szkoda na to czasu
1 maj 22:40
muflon: a tw Carnota to inaczej cosinusów,?
Draghan: Nie wiem, nam matematyczka kiedyś tak mówiła, ale fakt faktem musiałby to być idiota,
który by nie zaliczył czegoś co jest zrobione twierdzeniami nie tablicowymi a jest dobrze.
Tak wg to wydaje mi się, że te zadania są tak maksymalnie analizowane, żeby najłatwiej było je
zrobić wzorami z tablic.
Btw co to są grafy Vienna? To jest zwykłe przedstawienie rysunkowe zbiorów?
1 maj 22:46
Saizou :
to ja do worka dorzucę tw. o średnich
śr. kwadratowa≥śr. arytmetyczna ≥ śr. geometryczna≥śr. harmoniczna + odpowiednie założenia
1 maj 22:47
muflon: Arytmetyczna i Geometryczna okej, ale kwadratową i harmoniczną mamy umieć?
1 maj 22:48
Saizou : można ale nie trzeba
1 maj 22:50
Draghan: Tak, tw. Carnota = tw. cosinusów

I tak, co do diagramów, to masz rację

Łot? XD
Saizou, mógłbyś się bardziej rozpisać z tymi średnimi?
1 maj 22:51
1 maj 22:53
1 maj 22:53
Draghan:
Saizou, skoro wszyscy mieliby korzystać z wyszukiwarki, po co miałoby powstawać
jakiekolwiek forum?

Po to ktoś założył ten temat, żeby mieć wszystko w kupce, a nie latać po guglach

A ja lecę spać

Dobranoc
1 maj 22:57
Saizou : ludzie z natury są leniwi, ale najszczęśliwsi są wtedy kiedy są czymś zajęci

wiec może warto poszukać w googlach, a po co wszystko dublować itp.
1 maj 22:58
muflon: A może jeszcze to się przyda:
Jeśli funkcja jest ciągła na przedziale <a,b> i f(a)<0, f(b)>0 lub f(a)>0, f(b)<0 to funkcja
ma conajmniej jedno miejsce zerowe.
Chyba jedno z najoczywistszych twierdzeń, zawsze się dziwie po co wg istnieje, skoro to jest
takie oczywiste
1 maj 23:05
Maslanek: Twierdzenie Darboux

Dowód jest mniej oczywisty
1 maj 23:06
Saizou :
muflon to jest własność Darboux ?
1 maj 23:07
muflon: *... miejsce zerowe, w przedziale (a,b) oczywiście,
tak Darbuuuu

sprawdziłem, u wujaszka!
1 maj 23:09
Saizou :
Maslanek wyprzedził moje pytanie
1 maj 23:09
muflon: A no i klasyka: "W pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tanges i
cotanges, a w czwartej cosinus"
1 maj 23:11
Saizou : no i "tylko cosinus pożera minus "
cos(−x)=cosx (bo funkcja parzysta)
1 maj 23:13
Kanoniero: Sprawdzałem kartę wzorów i nie ma takich rzeczy też jak np. suma sinusów różnych kątów
1 maj 23:15
Maslanek: Raczej suma sinusów pewnych kątów
1 maj 23:16
Maslanek: W nowej zdaje się jest
1 maj 23:16
1 maj 23:16
Kanoniero: Maslanek całkowicie nie o to chodzi, chodzi mi o coś takiego : sinα + sinβ = ...
1 maj 23:17
Maslanek: No suma sinusów

Wydawało mi się,ze w nowej karcie jest

. Ale nie ma

Ale wzory są proste
1 maj 23:26
Kanoniero: A czy w karcie jest wzór z jednokładności ? Mam na myśli ten na obliczenie x'
1 maj 23:32
1 maj 23:40
zombi: Tak, ale tam jest mowa jedynie o jednokładności, której środkiem jest punkt (0,0).
1 maj 23:55
Maslanek: Rzeczywiście

.
Zastanawiam się, czy translacja o wektor, tak, żeby punkt jednokładności (a,b) znalazł się w
(0,0) załatwiłby sprawę, czy coś po drodze by się zepsuło. Raczej powinno być dobrze
1 maj 23:57
Kanoniero: x' = k(x−a) + a
y' = k(x−b) + b
chyba o to chodzilo
2 maj 00:06
muflon:

Pole dowolnego czworokąta= d1d2*sinα*(1/2)
+jakby ktoś nie wiedział sinus większego=mniejszego bo razem mają 180 stopni
2 maj 11:15
Draghan: I jeszcze dla czworokątów,
na których można opisać okrąg, wzór Brahmaputry (czy jakoś tak

).
Taki "rozszerzony" wzór Herona

Pole =
√p(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
2 maj 11:22
kris: W ostatnim wzorze jest błąd. Powinno być
Pole = √(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
21 maj 21:33