wzorki do matury
maturzysta : jakie są ważne wzory o których maturzyści zapominają na maturze z matematyki podstawowej a nie
ma ich w tablicach

oczywiści chodzi mi o trudne wzory nie np. przekątne w kwadracie
17 kwi 21:16
kyrtap: z tego co wiem to chyba nie ma takich
17 kwi 21:31
Godzio:
Liczba przekątnych w wielokącie i suma kątów w wielokącie:
S
n = 180
o(n − 2)
17 kwi 21:32
maturzysta : dzięki
17 kwi 21:32
maturzysta : są, są... kyrtap
17 kwi 21:37
maturzysta : istnieje wzór na wydajność do zadań 5 p ?
17 kwi 21:49
Godzio:
Nigdy o takim nie słyszałem
17 kwi 21:49
5-latek: 
+

= wydajnosc do zadan na 5
17 kwi 22:22
Piotr 10: a i wzór na liczbę 'powitań'' (d)
gdzie n− to liczba osób
17 kwi 22:38
Piotr:
przydatny w zadaniach typu : ile meczow sie odbylo...
17 kwi 22:39
Piotr 10:
17 kwi 22:41
Piotr 10: Oraz wzorki na promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny i promien okregu opisanego na
trojkacie rownobocznym, ich chyba tez nie ma w karcie wzorow
17 kwi 22:43
Piotr 10: an=Sn − Sn−1
tez przydatny wzór w ciągach arymetycznych
17 kwi 22:47
Hajtowy: Piotr daj jakieś zadanie z tym wzorem do ciągów bo nigdy tego wzoru nie mogę ogarnąć
17 kwi 22:53
pigor: ... , dla mnie wydajność, efektywność pracy (szybkość,prędkość średnia)
to ilość (długość) wykonanej pracy (przebytej drogi) w jednostce czasu w=
pt=
1t.
17 kwi 22:55
Piotr 10: Hajtowy nie mam zadań

albo wyprowadź ten wzór
a
n=S
n − S
n−1
17 kwi 22:56
Mila:
Liczba przekątnych w graniastosłupie, którego podstawa jest n−kątem, wyraża się wzorem:
n(n−3).
17 kwi 23:10
5-latek: No moze np takie tez
| | a+√a2−b2 | | a−√a2−b2 | |
Jezeli a>b>0 to √ |
| +√ |
| =√a+b |
| | 2 | | 2 | |
| | a+√a2−b2 | | a−√a2−b2 | |
√ |
| −√ |
| = √a−b |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | |
Jezeli a>b>0 to √a2+b2= |
| a+ |
| b |
| | 8 | | 2 | |
Trzeba tez widziec ze w wielokącie wypuklym
suma kątow zewnetrznych wynosi 360stopni
(niezaleznie od ilosci bokow )
17 kwi 23:11
Mila:
Witaj Pigor, zerknij na zadanie z dominem.
17 kwi 23:11
17 kwi 23:12
Bogdan:
Suma miar katów zewnętrznych w wielokącie wypukłym wynosi nie 360
o, a 720
o
17 kwi 23:12
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam

Jutro napiszse do
krystek
Moja wnuczka (okazalo sie dzisiaj ze jest bardzo chora . Jestem tym przygnebiony
17 kwi 23:15
Mila:
Nie martw się, wnuczka szybko wyzdrowieje, maluchy łapią infekcje, ale szybko się zbierają.
Oczywiście żal dziecka, bo męczy się. Pozdrawiam.
17 kwi 23:18
5-latek: WItaj
Bogdan 
Przepisalem to z tablic matematyczno −fizycznych (nie zastanawialem sie nad tym
Po swietach rozrysuje to sobie i sprawdze .
17 kwi 23:19
Piotr:
5−latek narysuj kwadrat i juz
17 kwi 23:28
5-latek: Czesc
Piotr
Dobrze zrobie tak . Tylko pozniej bo teraz nie mam ochoty na zadne zadania . Ale sprawdze .
17 kwi 23:36
Bogdan:
Kiedyś już o tym wspominałem, tu jest to wspomnienie
35422
17 kwi 23:37
5-latek: Dziekuje . Juz sobie zapisalem ten link do przeanalizowania
17 kwi 23:41
5-latek: Dobrze by tez bylo gdyby maturzysci tutaj tez zagladneli
17 kwi 23:42
Piotr 10: Spoko, ja obserwuję
17 kwi 23:43
Piotr:
Czesc
17 kwi 23:43
Marcin: Też obserwuję
17 kwi 23:46
kyrtap: no no
17 kwi 23:49
5-latek: Moze tez takie cosik
Redukcja kąta do 1 oktanu (czesto takie sa pytania
sin(45+x)= cos(45−x)
cos(45+x)=sin(45−x)
tg(45+x)=ctg(45−x)
ctg(45+x)= tg(45−x) gdzie x − to kąt
18 kwi 00:17