wielokąt
Metin: Wykarz że, suma miar kątów zewnętrznych wielokąta wypukłego nie zależy od liczby boków i wynosi
720o
25 sty 12:37
Bogdan:

β − miara kąta zewnętrznego
β = 180
o − α
n − kąt wypukły ma n wierzchołków, n kątów wewnętrznych α i 2n kątów zewnętrznych β.
2α + 2β = 360
o
Suma miar kątów wewnętrznych n−kąta wypukłego = 180
o(n − 2)
Suma miar kątów pełnych n−kąta wypukłego = n*360
o.
Suma miar kątów zewnętrznych n−kąta wypukłego = n*360
o − 2*180
o(n − 2) = ...
25 sty 13:21
Bogdan:
a przy okazji − piszemy wykaż, a nie wykarz
25 sty 13:36
Pietrusz: Nie nie, piszemy wykazać
10 lut 20:56
Szymczyk: Nie naśladuj mnie Pietrusz, ok?
10 lut 20:58