Prawdopodobieństwo
muflon: W "Domino" używamy kamieni o dwóch polach, na których znajdują się oczka od 0 do 6, każdy
kamień różni się między sobą. Gra polega na dokładaniu kamieni z taką samą liczbą oczek.
Losujemy z kompletu 2 kamienie. Jaka jest szansa, że drugi kamień można dołożyć do drugiego
zgodnie z regułami gry?
Bardzo proszę o Ω i zbiór A zdarzeń sprzyjających, nie potrafię sobie tego wyobrazić
Mila:
Kamienie w domino
(0,0)(0,1)(0,2)(0,3)(0,4)(0,5)(0,6)
(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)
(2,2),(2,3), (2,4),(2,5),(2,6)
(3,3)(3,4),(3,5),(3,6)
(4,4),(4,5),(4,6)
(5,5),(5,6)
(6,6)
Jest 28 kamieni w domino.
|Ω|=28*27
A−
1)wylosowano jeden kamień z jednakowymi liczbami oczek na obu połówkach kamienia, drugi z róną
liczbą oczek− 7*6=42
lub
2) na pierwszym kamieniu na obydwu połówkach liczba oczek różna, to mozemy do niego dobrać
drugi kamień na 12 sposobów:
21*12
Czy masz odpowiedź?
| | 42+21*12 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 28*27 | | 18 | |
pigor: ..., nooo, może jutro, a teraz mówię
wszystkim markom nocnym,dobranoc