as
Uczę się: Przedstaw graficznie zbiór punktów których współrzedne spełniają warunki:
sin(y−2x) = 0, x∊<−2π,2π>, y∊<−2π,2π>
co znaczy to równanie sin(y−2x) = 0? jak to obliczyc?
24 mar 18:59
Uczę się:
24 mar 20:08
Godzio:
sinx = 0
Umiesz rozwiązać takie równanie?
24 mar 20:09
Uczę się: niestety nie
24 mar 20:10
Uczę się: a nie czekaj, to wiem. że co π jest wartość 0
24 mar 20:11
Uczę się: tylko jak to zapisać?, mój internet odmawia posłuszeństwa
24 mar 20:12
Godzio:
Zrób pierwszy krok, rozwiąż w całości to równaniu co Ci napisałem, a pomogę Ci zrobić całe
zadanie. Coś za coś
24 mar 20:12
Uczę się: noo sin(y−2x) = 0
to będzie że
y−2x=kπ i k∊ C
24 mar 20:14
Godzio: ok :
24 mar 20:14
24 mar 20:17
Godzio:

sin(y − 2x) = 0 ⇒ y − 2x = kπ dla k ∊ C
y = 2x + kπ
k = − 4 ⇒ y = 2x − 4π
k = − 3 ⇒ y = 2x − 3π
k = − 2 ⇒ y = 2x − 2π
k = − 1 ⇒ y = 2x − π
k = 0 ⇒ y = 2x
k = 1 ⇒ y = 2x + π
k = 2 ⇒ y = 2x + 2π
k = 3 ⇒ y = 2x + 2π
k = 4 ⇒ y = 2x + 4π
I ograniczasz się tylko do kwadratu
24 mar 20:18
Uczę się: Dziękuje
24 mar 20:29
Uczę się: A czemu pod k podstawiasz od −4 do 4?
24 mar 20:33
Godzio:
Powinienem brać od −6 do 6 bo dla x = ± 2π mamy wtedy wartość ± 2π
A to co zrobiłem jest tak jakby dla prostych y = x + kπ
24 mar 22:46