trygonometria
Katka: Pomożecie mi

Przedstaw graficznie zbior punktów, których współrzędne spełniają warunki:
sin(y−2x)=0 , x∊<−2π;2π>, y∊<−2π;2π>.
Bardzo proszę o pomoc bo naprawde tego nie ogarniam
27 sty 16:34
PW: Niewiele jest możliwości, bo rozwiązanie równania
sinα=0
to tylko α=π+2kπ, k∊C.
Masz więc rozwiązać problem:
dla jakich x,y branych przedziału <−2π;2π>
(1) y−2x=(2k+1)π, k∊C
Trochę trzeba pomyśleć teraz, jakie mogą być k, a to nie powinno być zbyt trudne − mamy do
czynienia z funkcją liniową, która jest rozpatrywana tylko na kawałku osi liczbowej i w
dodatku jej wartości też są ograniczone − w kwadraciku o wymiarach 4π×4π próbuj zmieścić
wykres funkcji liniowej (1).
27 sty 16:59
PW: No ładnie, strzeliłem głupstwo, pewnie że rozwiązaniami są
a więc przepis na (1) trzeba poprawić!
27 sty 17:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zadanie niedawno komuś robiłem ... poszukaj
27 sty 20:57
27 sty 20:57