Prosta, równoległa, prostopadła
JULKA: Proszę o pomoc.
a) Oblicz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty: M=(−2,3) i N=(3,2).
b) o nachyleniu −23 przecinającej oś y w punkcie L=(0,−2)
c) równoległej do prostej 2x−5y+3=0, przechodzącej przez punkt A=(0,3)
d) prostopadłej do prostej −2x−3y+12=0, przechodzącej przez punkt B=(−2,0)
17 mar 10:31
17 mar 10:51
wredulus_pospolitus:
poznaj teorię nim zadasz pytanie
17 mar 10:52
JULKA: nim zadałam to zadanie to poznałam teorie po prostu coś nie tak mi wychodzi w rozwiązaniach.
17 mar 12:26
J: Pokaż jak robisz podpunkt a)
17 mar 12:37
JULKA:
3=−2a+b
2=3a+b −
to odejmuje
3−2=−2a−3a
1=−5a/: (−5)
a=−5
następnie
2=3a+b
2=3*(−5)+b
2=−15+b
2+15=b
b=17
y=−5x+17
czy dobrze rozwiązałam ?
17 mar 12:49
J: 4 linijka ... źle. 1 = −5a , to a = ?
17 mar 12:52
JULKA: −15 ?
17 mar 12:54
J: Tak, teraz policz b.
17 mar 12:56
ANKA: y=−15x+185 taki będzie wynik?
17 mar 13:05
J: Niestety nie ... policz jeszcze raz b
17 mar 13:07
ANKA: nie wiem jak.
17 mar 13:09
J: | | 1 | | 2 | |
b = 3 + 2a = 3 + 2(− |
| ) = 3 − |
| = .. |
| | 5 | | 5 | |
17 mar 13:10
ANKA: y=−15x −135
17 mar 13:15
JULKA: tak dobrze?
17 mar 13:20
17 mar 13:23
J: | | 2 | |
Tracę cierpliwość  Ile to jest 3 − |
| = ? |
| | 5 | |
17 mar 13:24
JULKA: 135 tak ?
17 mar 13:26
walt: | | 1 | | 13 | |
y=− |
| x+ |
| , dobra, teraz podpunkt b |
| | 5 | | 5 | |
17 mar 13:27
JULKA: nie wiem jak się zabrać do punktu b.
17 mar 13:29
walt: spróbuj, skorzystaj ze wzoru: y=ax+b
17 mar 13:33
JULKA: −2 ? wyjdzie
17 mar 13:35
17 mar 13:50
JULKA: ja obliczyłam i wynik mi wyszedł y=25x+3 czy to jest dobrze?
17 mar 13:54
walt: Tak, ostatni − d)
17 mar 13:55
JULKA: y=52x−5 też obliczyłam czy dobrze?
17 mar 13:58
walt: nie, zrób jeszcze raz lub napisz jak liczysz
17 mar 14:01
JULKA: −2x−3y+12=0
−3y=2x−12/:(−3)
y=−25+4
a2=52
y=ax+b
0=52*(−2)+b
0=−5+b
b=−5
17 mar 14:05
JULKA: b=5 tak ?
17 mar 14:07
walt: | | 2 | |
Na początku dzielisz przez −3 i skąd Ci się bierze − |
| ? |
| | 5 | |
17 mar 14:08
JULKA: tak nie zauważyłam tego błędu.
17 mar 14:09
JULKA: czyli y=32x+3 ?
17 mar 14:10
walt: Tak, proponuje Ci żebyś przerobiła jeszcze kilka takich zadań, poza tym liczysz za szybko lub
nieczytelnie piszesz przez co robisz głupie błędy. Musisz się tego oduczyć.
17 mar 14:13
JULKA: ok bardzo dziękuje za pomoc.
17 mar 14:14