matma
kyrtap: Witam pisałem wcześniej już kiedyś tutaj. Mam pytanie czy nie ma ktoś dzisiaj dla mnie
ciekawych zadań do maturki rozszerzonej. Nawet jedno będzie mile widziane
4 mar 16:22
kyrtap: czekam
4 mar 17:01
Bizon:
... zmierz się może z tym:
"Miejsca zerowe funkcji g(x)=ax2+bx+3 są trzy razy większe od miejsc zerowych funkcji
f(x)=x2−4x+c. Wyznacz współczynniki: a, b i c, jeśli te trójmiany mają takie same zbiory
wartości."
4 mar 17:05
Ajtek:
Przyjemne zadanko

.
4 mar 17:11
Bizon:
... nie da się ukryć −
4 mar 17:20
kyrtap: dzięki postaram się przesłać jeszcze dzisiaj
4 mar 17:22
Marcin: Kąty w trójkącie mają miary: α,2α,4α. Wykaż, że długości boków a,b,c tego trójkąta spełniają
równość: 1a − 1b − 1c =0.
jeśli miałbyś ochotę oto moja propozycja, pisałem post, ale nikt na razie nie odpisuje, to jest
zadanie z arkusza pazdro poziom rozszerzony, w swoim poście napisałem mój tok rozumowania,ale
nie wiem czy jest dobry
4 mar 17:30
Marcin: 1a − 1b − 1c =0 *
4 mar 17:31
kyrtap: hahaha to już wiem z czego mój nauczyciel przygotował maturę rozszerzoną z matematyki w ostatni
piątek to samo zadanie Marcin dzięki że napisałeś tylko ta równość chyba wyglądała 1/a − 1/b −
1/c =0
ja w tym zadaniu zastosowałem twierdzenie sinusów ale coś mi nie wyszło
4 mar 17:32
4 mar 17:36
Domel: Saizou walczy z tym zadaniem − możesz spróbować samodzielnie lub wspomóc kolegę jak
znajdziesz jego forum
Udowodnić, że trapez o podstawach AB i CD ( |AB| > |CD| ) można podzielić prostą równoległą do
któregokolwiek boku nie będącego podstawą na dwa czworokąty o równych polach wtedy i tylko
wtedy gdy |AB| < 3|CD|
4 mar 17:40
kyrtap: nie wiem ja poległem patrząc na ten arkusz w piątek kilka tylko zadań ruszyłem
4 mar 17:41
Marcin: ja mam problem z 3, a co do pozostałych zadań, to mam chyba w miarę logiczny pomysł, musze
doliczyć je do końca
4 mar 17:47
Marcin: z zadaniem 3 − czyli to, co podałem xD *
4 mar 17:48
4 mar 18:55
kyrtap: można tutaj układem pojechać?
4 mar 21:07
Bizon:
... jak Ci idzie z tymi współczynnikami funkcji? −
4 mar 21:32
kyrtap: znaczy nie myślałem tak bardzo nad tym ale zaraz obliczę muszę podawać całe rozwiązanie czy
wynik wystarczy?
4 mar 22:10
Ajtek:
Myślę, że wystarczy sam wynik, ale może niech Bizon się wypowie.
4 mar 22:12
kyrtap: OBLICZYŁEM

!
4 mar 22:32
kyrtap: a = 4/27
b = (−16/9)
c = 9/4
tak powinno wyjść?
4 mar 22:33
ZKS:
Nie.
4 mar 22:35
kyrtap: Nie ?
4 mar 22:35
4 mar 22:37
kyrtap: nie wiem gdzie mam błąd
4 mar 22:39
Bizon:
... coś skaszaniłeś −
4 mar 22:39
kyrtap: a myślałem że będzie dobrze bo ładnie delta się wyliczyła
4 mar 22:40
Maslanek: Równania:
a>0
Lenistwo zwycięża
4 mar 22:40
Bizon:
jak mamy Ci pokazać błąd jak podajesz sam "wynik" −
4 mar 22:40
ZKS:
Witam
Ajtek.

Jaki rok?

Też niestety nie wiemy gdzie masz błąd a bo jak mamy wiedzieć jak nie ma obliczeń.
4 mar 22:41
kyrtap: zrobiłem układ z trzema niewiadomymi przy czym :
qf = qg
x1g* x2g = 9x1f*x2f (ze wzorów Vietae)
x1g + x1g = 3(x1f + x2f)
4 mar 22:42
Ajtek:
1972
4 mar 22:44
kyrtap: ale Maslanek q wylicza się jako −delta/4a
4 mar 22:45
Maslanek: No generalnie tak

. To czego niby tam brakuje?
4 mar 22:47
kyrtap: wyłapałem błąd teraz dajcie chwilę
4 mar 22:47
4 mar 22:49
ZKS:
Jej 20 lat przede mną. Pierwszy raz to słyszę w radiu chyba nigdy to nie leciało.
4 mar 22:50
Ajtek:
Nie wiem jakiego radyjka słuchasz (ja mam Sharp

). W Trójce też sporadycznie grają.
4 mar 22:52
kyrtap: małe pytanko dwie serie rozwiązań?
4 mar 22:57
4 mar 22:59
kyrtap: ODP:
a = 1/12 a = 1/9
b = −1 lub b = −4/3
c = 4 c = 3
4 mar 23:01
ZKS:
Dziękować.
4 mar 23:02
kyrtap: i jak odp teraz znowu źle?
4 mar 23:03
Ajtek:
ZKS to wszystko z listy, którą dostałeś ode mnie

.
4 mar 23:05
ZKS:
Teraz

tylko zależy jak mamy rozumieć miejsca zerowe czy jako Δ ≥ 0 czy Δ > 0.
| | 1 | |
Dla a = |
| ∧ b = −1 ∧ c = 4 mamy Δ = 0. |
| | 12 | |
4 mar 23:05
kyrtap: pewnie dla Δ > 0?
4 mar 23:06
Maslanek: Zapomniałem o delcie −,−
4 mar 23:06
ZKS:
Tego pierwszego nie słyszałem tam ale pewnie jakoś to przeoczyłem albo cuś.
4 mar 23:06
ZKS:
Dla mnie jeżeli nie ma mowy o różnych pierwiastkach to Δ ≥ 0
4 mar 23:08
kyrtap: czyli co tylko pierwszy układ pasuje do warunków zadań czy oba?
4 mar 23:09
4 mar 23:12
ZKS:
Pomyśl sam i napisz.
4 mar 23:14
ZKS:
Hicior.
4 mar 23:15
ooo22: Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y − odległość punktu
przecięcia przekątnych od dłuższego boku prostokąta. Który z poniższych wzorów przedstawia
zależność y od x?
y= (tutaj jest klamra)
x/2 dla x ∊ (0,3)
3−x/2 dla x ∊ (3,6)
y= (klamra)
3−x/2 dla x ∊ (0;3>
x/2 dla x ∊ (3,6)
Proszę o wytłumaczenie zadania, bo wgl. nie wiem jak się za nie zabrać.
4 mar 23:16
kyrtap: ja bym wziął oba
4 mar 23:16
ooo22: W odpowiedziach mam podane, że pierwszy. Nie mam pojecia dlaczego....
4 mar 23:17
kyrtap: fajnie że piszesz w moim temacie
4 mar 23:18
4 mar 23:20
ZKS:
Osobiście też bym brało oba skoro nie ma mowy o różnych pierwiastkach.
4 mar 23:20
derrrrooo: Myślałam, że skoro na lajcie tak pykasz zadanka, to w klarowny sposób mi to wyjaśnisz. Widzę,
że mam do czynienie z kimś, kto pozjadał wszystkie rozumy i jest to dla ciebie zbyt żałosne
zadanie. Nie dziękuję
4 mar 23:21
ZKS:
Z tym mi się kojarzy bardziej Pet Shop Boys.
4 mar 23:21
kyrtap: do kogo derrro było to skierowane bo nie czaje ?
4 mar 23:25
kyrtap: Mam jeszcze dwie prośby na dzisiaj ?
4 mar 23:25
kyrtap: Ps. nie tak mam nadzieję wymagające
4 mar 23:26
kyrtap: Jesteście?
4 mar 23:30
4 mar 23:30
4 mar 23:31
Ajtek:
Maslanek, zobaczyłem wykonawcę, zamknąłem

.
4 mar 23:32
Paulina:
4 mar 23:33
kyrtap: Promień podstawy walca ma 10 cm długości, a wysokość ma 40 cm długości. Przez górny koniec
tworzącej tego walca poprowadzono styczną do jego powierzchni bocznej. Miara kąta między tą
tworzącą a styczną jest równa 45 stopni. Oblicz długość najkrótszego odcinka, którego jednym
końcem jest środek dolnej podstawy, a drugim końcem jest punkt należący do stycznej.
Chcę tylko aby ktoś to wszystko na rysunku zamieścił wszystkie dane i jak to powinno wyglądać z
resztą sobie poradzę.
4 mar 23:33
ZKS:
Haha
Ajtek.
4 mar 23:34
4 mar 23:35
4 mar 23:35
Ajtek:
No co, no co

Ja mam delikatny słuch

.
4 mar 23:36
kyrtap: ktoś narysuje?
4 mar 23:37
ZKS:
Ajtek ale DUBSTEP pewnie lubisz co?
4 mar 23:38
ZKS:
Ktoś może narysuje.

Niestety ale ja nie pomagam w stereometrii.
4 mar 23:40
Ajtek:
Nie wiem, nie wykluczam, generalnie (chyba) nie znam

.
Domel całkiem miłe dla ucha.
kyrtap daj się
ZKS wczytać w zadanie

.
4 mar 23:41
Ajtek:
ZKS łaj not
4 mar 23:41
kyrtap: ja byłbym cierpliwy ale zaraz zasnę przed kompem
4 mar 23:42
Ajtek:
To się walnij spać, zadanie rano zrobisz sam na świeżości umysłu

.
4 mar 23:44
Jacuunio: (Cos2 13° − sin2 13°) * (Cos2 13° + sin2 13°) − 2*sin2 77°
oblicz korzystając z wzorów redukcyjnych
4 mar 23:45
kyrtap: w sumie masz rację ale za to jutro czekam po obiedzie na jakieś ciekawe zadanie maturalne
4 mar 23:46
Ajtek:
Jacuunio załóż nowy wątek, śmietnik robisz w "śmietniku"

.
4 mar 23:47
ZKS:
Niestety nie czuję się na tyle mądry aby uważać że w stereometrii mógłbym komuś pomóc.
4 mar 23:47
Ajtek:
Czy maturalne to nie wiem, ale coś poszukam

.
4 mar 23:47
kyrtap: Ale na zadanie mogę liczyć?
4 mar 23:47
kyrtap: Wiecie jedno, dwa zadania zawsze się coś przyda do matury
4 mar 23:49
kyrtap: A ja tymczasem spadam spać jutro o 6 muszę wstać trzymajcie się ziomeczki
4 mar 23:50
Domel:

α = 45°
h = 40 cm
d = 2r = 20 cm
4 mar 23:55
kyrtap: czekam na zadanko
5 mar 17:02
5 mar 17:48
kyrtap: niestety nie miałem granic omawianych na lekcji
5 mar 17:56
ania96: padałby ktoś jeszcze z jedno zadanko z matury rozszerzonej z wsipu?
9 mar 17:03