DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 3 − MINIMUM
Domel: DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 3 − MINIMUM
Liczbę 12 przedstawić w postaci iloczynu takich dwóch liczb rzeczywistych dodatnich aby suma
czynników tego iloczynu była najmniejsza
4 mar 18:01
Saizou : dla 2 i 6
4 mar 18:08
pawel95: 2√3 i 2√3
4 mar 18:12
52: możesz zapisać obliczenia ?
4 mar 18:13
pawel95: 12 = a*b
i a + b ma byc jak najmniejsze
( a + b )2 = ( a − b )2 + 48 najmniejsze dla a = b , wiec a2 = 12 => a = 2√3
4 mar 18:20
Saizou :

można też z nierówności o średnich am≥gm
x
2≥12 a skoro x>0 to
x≥2
√3 zatem minimalna wartość x=2
√3
4 mar 18:24
Domel:

Uważaj
Saizou masz mocną konkurencję
4 mar 18:47
Saizou : dlatego biję brawo

a no jest jeszcze parę osób na forum lepszy ode mnie

np.
zombi
4 mar 18:52
Trivial:
Można pochodną.
| | 12 | | df | | 12 | |
f(x) = x + |
| |
| = 1 − |
| = 0 x2 = 12 x = 2√3. |
| | x | | dx | | x2 | |
4 mar 20:46
Saizou : Trivial od kiedy pochodne w LO w roczniku 95 ?
4 mar 21:50
Maslanek: Ale żeś się wyuczył tych średnich

Chyba muszę trochę porozwiązywac coś z nimi, bo czuję zaległości
4 mar 22:02
Saizou : a tak jakoś samo przyszło
4 mar 22:05
Trivial: Saizou, a jakieś zależności między średnimi są?
5 mar 10:06
zawodus: Gdzie na maturze? − oczywiście, że nie ma
5 mar 10:12
Domel: Zad. 2. Ze wszystkich trójkątów, dla których suma długości wysokości i podstawy jest
równa „b”, wybrać trójkąt o największym polu.
5 mar 14:42
Player: powiedz jak to zrobic
5 mar 17:03
Wazyl: Ze średnich:
a+h=b ; a,h >0
Jest ok?
5 mar 17:17
Wazyl: Stosunek jest jak 2:1
5 mar 17:17
Ajtek:
Rozwiązać

.
5 mar 17:18
Wazyl: | | b2 | |
Trójkąt o największym polu miałby pole |
| . |
| | 4 | |
5 mar 17:20
5 mar 17:35
Domel: Znaki nie tak
powinno być − zgodnie z ciągiem średnich:
5 mar 17:37
Domel: I wyjdzie
| | b2 | | b2 | |
PΔ ≤ |
| więc max PΔ = |
| |
| | 8 | | 8 | |
5 mar 17:39
Domel: Zad. 3
Jaki prostokąt o obwodzie równym 36 ma najkrótszą przekątną?
5 mar 17:41
pawel95: Dzieki
a+b=18
d = √a2 + b2 = √(a+b)2 − 2ab = √(18)2 − 2P
najmniejsza przekatna dla najwiekszego pola
najwieksze pole dla a = b = 9 ( f(a) = −a2 + 18a )
5 mar 17:52
pawel95: Dzieki
co to za Dzieki?
Player tez to masz?
5 mar 17:53
Domel: Zad. 4
Wyznaczyć dwie liczby takie, aby różnica ich była równa „a” a iloczyn możliwie najmniejszy
7 mar 02:39
Domel: Jak tam z ekstremami?
7 mar 15:57
Saizou :
x−y=a⇒x=a+y
f(x,y)=xy
f(y)=y(a+y)=y
2+ya
f'(y)=2y+a=0
7 mar 19:09
Eugeniusz : dobrze
7 mar 19:38
Domel: A może bez pochodnych − tego nie ma na maturze
7 mar 20:03
Domel: Saizou zawsze tak ładnie dawałeś średnimi

No a odejmowanie to przecież też forma dodawania
7 mar 20:05
Saizou : pójdźmy jeszcze prościej
f(x)=y
2+ya
| | −a | |
funkcja kwadratowa wiec min xw= |
| (bo współczynnik przy y2 >0) |
| | 2 | |
7 mar 20:16
pawel95: lub tak jak poprzednie zadanie
x − y = a
xy − ma byc jak najmniejsze
a2 = ( x − y )2 = ( x + y )2 − 2xy, najmniejsze dla x = −y
x = a/2 , y = −a/2
7 mar 20:32