Pomoze mi ktos bo siedze nad tym zadaniem juz pol godziny i za chiny nie wiem ja
robson: Dana jest funkcja f(X) = (x − 3 )2 − 1
Przedstaw te funkcje w postaci ogólnej .
Podaj zbiór wartości tej funkcji i jej miejsca zerowe.
26 lut 22:42
26 lut 22:44
robson: nie mam głowy jak sie do tego zabrac:( porazka
26 lut 22:51
dr3: Wierzchołek paraboli:
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html będzie miał wpływ na zbiór wartości funkcji. Wystarczy że obliczysz
współrzędną y. Musisz jednak wiedzieć czy ramiona są skierowane do góry czy na du ( to zależy
od współczynnika a przy x
2 −> y=ax
2 + bx + c, jeśli a >0 to ramiona do góry, jeśli a<0
ramiona na du). Od tego momentu będzie zaczynał się zbiór wartości funkcji (w górę lub dół w
zależności od a). Lub też możesz sobie narysować i wtedy będziesz widział.
Miejsca zerowe(inaczej pierwiastki):
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
26 lut 22:52
dr3: (a−b)2 = a2 + 2ab + b2
zauważ że nasze x to a, 3 to b
26 lut 22:53
dr3: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2, przepraszam, ten jest poprawny
26 lut 22:54
robson: czyli
(3−x)2= x2 − 2x3 + 32 − 1 ?
26 lut 23:16
Ajtek:
yhy.
26 lut 23:16
robson: dalej mi głupoty wychodza w tym zadaniu nie umiem tych funkcji. pomozcie prosze
26 lut 23:41
Mila:

Dana jest funkcja f(X) = (x − 3 )
2 − 1 postać kanoniczna.
p=3, q=−1 wsp.wierzchołka paraboli
f(x)=x
2−6x+9−1
1) f(x)=x
2−6x+8 postać ogólna, a=1, b=−6, c=8
2) miejsca zerowe:
Δ=b
2−4a*c
Δ=36−4*8=4
x
1=2 lub x
2=4
Z postaci kanonicznej odczytujemy współrzędne wierzchołka paraboli.
W(3,−1)
Dobrze jest naszkicować wykres
3) zbiór wartości funkcji
Z
w=<−1,
∞)
26 lut 23:54
robson: Mila czyli z tego wzoru skróconego mnozenia wychodzi funkcja kwadratowa
26 lut 23:58
Antek: Moze tak . Moze nie funkcja kwadratowa a postac ogolna tej funkcji czyli y=ax2+bx+c
27 lut 08:54