będę wdzięczna za podpowiedź jak rozwiązać
Goa:
sin x + cos x = 2
−0,5
| | 1 | |
czyli, sin x + cos x = √ |
| |
| | 2 | |
i co dalej z tym ?
11 lut 14:14
11 lut 14:17
Goa: a nie ma jakiegoś innego sposobu na rozwiązanie tego ? bo takich wzorów nawet jeszcze nie
poznaliśmy na lekcjach
11 lut 14:23
J: Nie wszystkie wzory podaje się na lekcjach
11 lut 14:24
ICSP: Asinx + Bcosx = C
Dzielimy równanie przez √A2 + B2
Ten sposób zadziała w 90% przykładów z matury rozszerzonej.
11 lut 14:27
PW: To jest przecież bliźniacze zadanie do
236850 (tylko obie strony
pomnożyć przez
11 lut 14:28
Trivial:
Zdecydowanie sposób ICSP jest najlepszy.
11 lut 14:29
11 lut 14:34
Goa: dziękuje, bardzo się przydało
11 lut 14:36
Goa: tak, były te wzory

właśnie zastanawiałam się żeby je jakoś próbować wykorzystać ...
11 lut 14:37