Rozwiniecie w szereg maclaurina
turkistan: Witam! Moze ktos pomoc w rozwinieciu tej funkcji w szereg Maclaurina:
11 sty 17:56
asdf: pomoge

tylko nie chce mi się liczyc

Policz n−tą pochodną
11 sty 18:02
turkistan: czyli jaka pochodna?

jak sie liczy n−ta pochodna?
11 sty 18:06
Maslanek: A jak się liczy pierwszą, drugą, trzecią?
11 sty 18:07
turkistan: no to do n to znaczy ile tych pochodnych

? z 4?
11 sty 18:09
MQ: Ponieważ x
2−4x+3=(x−3)(x−1), więc ja bym to radził rozbić tak:
| 3x−5 | | x−3+2x−2 | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−4x+3 | | (x−3)(x−1) | | x−1 | | x−3 | |
i do piero rozwijać.
11 sty 18:28
turkistan: | | −3x2+10x−11 | |
f' = |
| |
| | (x2−4x+3)2 | |
| | 6x3 −30x2 + 66x − 58 | |
f'' = |
| |
| | (x2−4x+3)3 | |
| | (6 (83−116 x+66 x2−20 x3+3 x4)) | |
f''' = − |
| |
| | (3−4 x+x2)4 | |
11 sty 18:31
turkistan: | | −3x2+10x−11 | |
f' = |
| |
| | (x2−4x+3)2 | |
| | 6x3 −30x2 + 66x − 58 | |
f'' = |
| |
| | (x2−4x+3)3 | |
| | (6 (83−116 x+66 x2−20 x3+3 x4)) | |
f''' = − |
| |
| | (3−4 x+x2)4 | |
11 sty 18:31
turkistan: | | −3x2+10x−11 | |
f' = |
| |
| | (x2−4x+3)2 | |
| | 6x3 −30x2 + 66x − 58 | |
f'' = |
| |
| | (x2−4x+3)3 | |
| | (6 (83−116 x+66 x2−20 x3+3 x4)) | |
f''' = − |
| |
| | (3−4 x+x2)4 | |
11 sty 18:31
11 sty 18:41
MQ: To jest bardzo prosty przykład −− patrz mój post z 18:28
11 sty 18:47
turkistan: tzn...te rozwiniecie ktore wam zadalem, ja zrobilem tak ze najpierw zrobilem calkie z tego
wyszlo mi:
ln(x−1) + 2ln(x−3)
teraz z tego wyprowadzilem szeregi i potem obliczylem z pochodnych te szeregi:
| | 2 | | x | |
∑n=0−(x)n i − |
| ∑n=0( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
potem je zcalkowalem,
a potem znowu pochodna z calosci i wyszlo mi cos takiego:
dobrze wyszlo? tylko ze dla n=0 wychodzi mi to co w tym dla pierwszej pochodnej a dla 0 powinno
11 sty 18:52
asdf: kurde...ja myslalem, ze Ty dopiero zaczynasz analize, dlatego takim sposobem odradzam jak mój,
skorzystaj z podpowiedzi MQ
11 sty 18:54
turkistan: | | x | | x | |
juz wiem czemu zle wychodzi bo ja zrobilem calke ( |
| )n ze to ejst rowne ( |
| )n+1 |
| | 3 | | 3 | |
a przeciez stalej sie nie calkuje czyli dobrze bedzie tylko w moim wzorze zamias 3
n+2 bedzie
3
n+1
?
11 sty 18:55
turkistan: aaaaaa rzeczywisice tak jak MQ pokazał jest wiele latwiej.... bo mam od razu przeciez te
szeregi heh dzieki za pomoc....
mam jeszcze problem z zadaniem tego typu:
Ile wyrazów funkcji ln(x+1) nalezy uwzglednic, aby obliczyć ln 1,5
z dokladnoscia do 10
−5
no rozumie ze trzeba to zrobic z rozwiniecia:
| | (−1)nxn+1 | |
ln(x+1) = ∑n=0 |
| |
| | n+1 | |
x = 1/2
no ale nie wiem co dalej...
11 sty 19:02
MQ: Trzeba policzyć resztę Rn
i znaleźć n z warunku: Rn≤10−5
11 sty 19:04
asdf:
to trzeba skorzystac z przyblizenia, tzn:
| Rn(x) | < 10−5, wtedy policzysz n i masz ile trzeba dodac, ale najpierw:
dobrze masz tą n−tą pochodną?
11 sty 19:05
11 sty 19:06
turkistan: hm...a te reszte to sie liczy ?
znalazlem na wiki reszte calkowa
w moim przypadku to bedzie
0
tylko jak cos z tego wyliczyc?
11 sty 19:12
asdf: podaj wzór na n−tą pochodną, bo chyba to nie będzie:
| (−1)n(xn+1 | |
| , ale moge się mylic |
| n+1 | |
11 sty 19:15
asdf: jak chcesz to masz jeszcze takie zadanie:
przybliż funkcją f(x) = sin
2x wartość w punkcie x = 1 z dokładnością 10
−4
Jest proste, jak się skorzysta z małeego przekształcenia po pierwszej pochodnej, inaczej jest
to malowykonalne
11 sty 19:18
turkistan: tzn to roziwniecie?
| | 1 | 1 | |
ln(x+1)' = |
|
| = ∑(−x)n = (−1)n xn no i teraz calke z tego to |
| | x+1 | 1−(−x) | |
11 sty 19:23
turkistan: ok tylko najpierw tamto zrobmy bo nie moge spac przez nie
11 sty 19:24
asdf: ...az Ci policze n−tą pochodną...:
ln(x+1)' = (x+1)
−1
ln(x+1)'' = ((x+1)
−1) ' = −1(x+1)
−2
ln(x+1)''' = (−1)(−2)(x+1)
−3
| | (−1)n+1*(n−1)! | |
ln(x+1)(n) = |
| |
| | (x+1)n | |
| | f(n)(c) | | (−1)n+1 (n−1)! | |
Rn = |
| {n!}*xn = |
| * xn = |
| | n! | | n!*(c+1)n | |
| (−1)n+1(n−1)! | | (−1)n+1 | |
| * xn = |
| * xn |
| n*(n−1)! * (c+1)n | | n*(c+1)n | |
z definicji masz, że c ∊ (x
0, x) (jak x > x
0 else: na odwrot)
x
0 = 0, x = 10
−4
mozesz wiec to zapisac jako:
0 < c < 1/2
1 < c + 1 < 1 + 1/2
1
n < (c+1)
n < (1/2 + 1)
n
| | 1 | | 1 | |
1 > |
| > |
| |
| | (c+1)n | | (1/2 + 1)n | |
| 1 | | 1 | |
| < |
| < 1 |
| (1/2 + 1)n | | (c+1)n | |
mozesz wiec zamiast wyrazenia:
| 1 | |
| ograniczyc z gory przez 1, czyli masz: |
| (c+1)n | |
| | (−1)n+1 | |
| Rn(0.5) | = | |
| * (0.5)n | = |
| | n*(c+1)n | |
| 1 | | 1 | |
| * (0.5)n < |
| * (0.5)n |
| n * (c+1)n | | n * 1 | |
teraz musisz policzyc:
R
n(0.5) < 10
−4
czyli masz takie cos:
podstaw kilka pierwszych n, np. 1,2,3,4,5,6 i jak zacznie byc wieksze to przestan liczyc, wtedy
otrzymasz:
n > ...
czyli bedziesz wiedziec ile masz podstawic
ew. sprawdz czy nie ma u mnei bledow

logika w tym wszystkim jest...
11 sty 19:37
asdf: tam powinno być:
x
0 = 0 ( to z def szer. Maclaurina), a x = 1/2, pomylilem sie
11 sty 19:38
turkistan: w krysicki wlodarski jest podbne zadanie tylko ze tam trzeba ln 2 i z dkladnosci do 10−2
no i nie wychodzi mi twoim sposobem czyli n≥102
w podreczniku jest 99....
tam jest(ile musimy wziac wyrazów szeregu...)
11 sty 20:10
turkistan: @asdf w podrecznki jest dokladnie:
Ile musimy wziac wyrazów szeregu: ln(x+1) = x − x
2 /2 itd..
aby obliczyc ln2 z dokladnoscia do 10
−2
to czemu sie tutaj nie sprawdza..

(czy sie sprawdza i tzrba wziac po prostu n−1)?
11 sty 20:23
asdf:
w podręczniku jest:
n > 99?
11 sty 20:26
asdf: jezeli tak, to jest to to samo, jezeli nie, porownaj moje obie definicje...logika w zadaniu na
bank jest dobra.
11 sty 20:27
asdf: nie "moje definicje", tylko obydwie *
11 sty 20:28
turkistan: pisze ze 99 wyrazow...
11 sty 20:30
asdf: to sprawdz przyklad tamten, nie mam ksiazki, nie pomoge Ci

Sorki, ale ja czasu nie mam, bede
wchodzic na forum ~40 minut
11 sty 20:36
turkistan: moze nie licza 0−wego wyrazu
11 sty 20:40
asdf: jak to zerowego?
11 sty 21:00
turkistan: no dla n =0 w szeregu...ale watpie, to czemu tak jest...do tamtego pierwszego nie mam odp

ale
to wydaje sie dobrze...co moze byc nie tak?
11 sty 21:05
asdf: jakby było 0 to jeszcze bardziej by pogorszyło sprawę

w którym? tym pierwszym? − nie wiem
jak je zrobić
11 sty 21:13
turkistan: nie znasz kogos kto by doradzil?
11 sty 21:18
Godzio: asdf rozwiązał dobrze zadanie, tylko chcieli mieć przybliżenie 10−5, a asdf liczył
dla 10−4
11 sty 21:28
MQ: W czym macie problem? Przecież n+1 wychodzi 100, więc n=99 i masz 99 wyrazów szeregu, bo wyraz
0−owy = 0
11 sty 21:32
turkistan: @godzio
Ile musimy wziac wyrazów szeregu: ln(x+1) = x − x2 /2 itd..
aby obliczyc ln2 z dokladnoscia do 10−2
ma wyjsc 99 wyrazow czemu tym sposobem nie wychodzi
11 sty 21:32
turkistan: czyli jak mi wychodzi ze n = 100 czyli poprostu z szeregu trzeba wziac 99 bo zerowy jest rowny
0....
a kolejny problem to jak obliczyc blad przyblizenia?
11 sty 21:35
11 sty 21:38
11 sty 21:40
MQ: n+1 wychodzi 100
n wychodzi 99
11 sty 21:41
MQ: A błąd przybliżenia, to właśnie reszta przecież.
11 sty 21:42
Godzio:
| | fn+1(c) | |
Generalnie ja się uczyłem, że Rn = |
| (x − x0)n + 1, więc z tego już |
| | (n + 1)! | |
wychodzi dobrze, zależy co miałeś podane na wykładzie
| 1 | |
| ≤ 10−2 ⇔ 100 ≤ n + 1 ⇒ n ≥ 99 |
| n + 1 | |
11 sty 21:44
asdf: a wyżej napisałem... "porównaj obie definicje" − to się nie chciało turkistanowi
11 sty 21:59
turkistan: do przyblizenia ktory wyraz sprawdzam w przypadku Godzio za n 99?
12 sty 12:03
turkistan: bo jeszcze mam do policzenia
√e z dokladnoscia do 10
−3
no to robie tak
f
n+1 = e
x
no i teraz 0<c<1 =>> 0<e
c<e
1;
zatem
| | e | |
to jest mniejsze dla |
| ≤10−3 |
| | 2n+1(n+1)! | |
2
n+1(n+1)!>10
4 e
no i jest to prawdziwe dla n =4.
zatem licze wyrazy
| | (0,5)0 | | (0,5)1 | | (0,5)2 | | (0,5)3 | |
|
| + |
| + |
| + |
| |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | |
czy jeszcze
| | (0,5)4 | |
+ |
|  ? |
| | 4! | |
12 sty 12:39
asdf: chyba powinno być:
dla c < 1:
0 < e
c < e
1 < 3
dla c < 1/2:
0 < e
c < e
1/2 <
√3
√3 < 2
przeciez zalozeniem jest, ze Ty nie znasz liczby "e", tylko wiesz ze granicy ciągu, że:
| | 1 | |
lim ( 1 + |
| )n = e1, a mozna to wlasnie ograniczyc w taki sposob: |
| | n | |
2 < e < 3, czyli, wiedząc, że f(x) =
√x jest różnowartościowa (moze to malo istotne), ale
jest rosnąca w całej dziedzinie, więc:
2 < e < 3 ⇒
√2 <
√e <
√3
12 sty 13:35
turkistan: aaaaaaaaaa.....no to juz czaje
a n− pochodna sinusa wyglada tak nie?:
sin(x +π/2 *n) i to mozna tak ograniczyc < x +π/2 *n dla x ∊ (0, pi/2) nie?
12 sty 13:44
asdf: −1<sin(x + pi/2 * n) < 1 ⇒ | sin(c + pi/2 *n) | < 1
R
n wygląda tak:
| | sin(c + pi/2 *n) | |
Rn(x) = |
| * xn |
| | n! | |
| | sin(c + pi/2 *n) | | 1 | | xn | |
|Rn(x)| = | |
| * xn | < |
| * xn} = |
| |
| | n! | | n! | | n! | |
12 sty 14:00
asdf: nie bardzo Cie rozumiem, czemu x można ograniczyć do (0, pi/2) ? Albo to była pomyłka, albo nie
wiesz co liczysz...Ty masz oszacować WARTOŚĆ, a nie argument ( argument też źle oszacowany )
12 sty 14:02
asdf: tego argumentu chyba się nie da oszacować − z resztą: po co...
12 sty 14:03