.
asdf: Szeregi
Witam, zadanie:
Napisz wzór Maclaurina rzedu 6 dla funkcji f(x) = cosx Następnie, po odrzuceniu reszty oszacuj
| | 1 | |
dokladnosc otrzymanego wzoru przyblizone dla |x| ≤ |
| |
| | 2 | |
| | f'(0) | | f'(0) | | f(n−1)(0) | |
Pn(x) = f(0) + |
| x1 + |
| x2 + ... + |
| xn−1 + |
| | 1! | | 2! | | (n−1)! | |
R
n
| | f(n)(c) | |
gdzie Rn(x) = |
| xn |
| | n! | |
| | x2 | | x2 | | x6 | |
cos(x) = 1 − |
| + |
| − |
| |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
czyli wzór powinien tak wyglądać z resztą:
| | x2 | | x2 | | | |
cos(x) = 1 − |
| + |
| − |
| x6 |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
| | 1 | |
i jak teraz oszacować dokładność otrzymanego wzoru przybliżonego dla |x|≤ |
| ? |
| | 2 | |
15 maj 18:46
asdf:
15 maj 20:45
Vizer: No to podstawiasz za c i x wartości z podanego przedziału, by otrzymać jak największą wartość.
15 maj 21:03
asdf: c chyba jest resztą..
| | 1 | | cos(3+c) | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
R6( |
| ) = |
| ( |
| )6 ≤ |
| *( |
| )6 = |
| i to |
| | 2 | | 6! | | 2 | | 6! | | 2 | | 46080 | |
jest max błąd? tak napisalem na kolosie, ale nie wiem czy dobrze..
15 maj 21:16
Vizer: Zgubiłeś w szacowaniu reszty cos(3
π +c) po drugie wartości bezwzględne powinny być
nałożone bo w Twoim przypadku wychodzi wartość ujemna, co zręcznie sobie ominąłeś. Szacowanie
dalej raczej dobre. A i na górze we wzorze powinno być chyba :
| | cos(3π + c) | |
cos(x) = 1 − .... + |
| x6 |
| | 6! | |
15 maj 21:51
Vizer: A i c nie jest resztą tylko pewną liczbą z przedziału (x0, x), a resztą jest Rn.
15 maj 21:52
asdf: tak jest − zrobiłem to na kolokwium, rozpisalem reszte wielomian właśnei w taki sposób,
uwzględniłem wartość bezwzględną. Zgadzam się − c nie jest resztą, a punktem pośrednim między
|(0, x)|, dzieki bardzo za pomoc
16 maj 00:11