Oszacować dokładność wzoru przybliżonego
Dzikuniii: Oszacować dokładność wzoru przybliżonego
√1−x≈1−x2−x216 dla |x|≤14
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie jak wyznaczyć wzór ogólny który będzie mi potrzebny do
oszacowania wzoru przybliżonego (w tym wypadku |√1−x−(1−x2−x216)|≤...)
6 sie 22:10
Dzikuniii: Proszę o szybką odpowiedź.
7 sie 10:37
asdf: Odpowiadam: podaj wlasne obliczenia.
7 sie 10:43
asdf: | | 1 | |
jak wygląda reszta? oraz za punkt pośredni (c) oraz x trzeba podstawic |
| , czasem w |
| | 4 | |
zadaniach podają błędnie policzone pochodne, wiec i je nalezy sprawdzić.
| | f(c) | | 1 | |
Rn = |
| xn, gdzie n = 3, x=c= |
| . Chyba nie zrozumiałeś szeregu Taylora i teraz |
| | n! | | 4 | |
masz problemy...no ale jak moge wiedziec z czym masz problemy skoro nie potrafisz i tego
napisac.
7 sie 10:47
Dzikuniii: mam tak.
f(x)=√1−x f(0)=1
f'(x)=−12√1−x f'(0)=−12
f"(x) <−− tutaj mi wyszło przy f"(0)=−18 a wartość powinna wyjść dodatnia gdyż mi się nie
zgadza wzór przybliżony.
Teraz mam:
√1−x =1−x2+x216+... (i tutaj powinienem mieć resztę i nie wiem jak ją zapisać
analizując te pochodne ntego rzędu)
7 sie 11:47
Dzikuniii: up.
7 sie 13:33
asdf: jak widzisz są wypisane pochodne do drugiego rzędu, więc reszta będzie dla n = 3, czyli:
| | x | | x2 | |
√1−x = 1 − |
| − |
| + R3 |
| | 2 | | 16 | |
| | x | | x2 | |
√1−x −1 + |
| + |
| = R3 (to trzeba oszacować) |
| | 2 | | 16 | |
f'''(x) = (
√1−x)''' =
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28sqrt%281-x%29%29%27%27
| | f'''(c) | | 3 | | 1 | |
R3 = |
| x3 = |− |
| * x3| = |
| * x3 |
| | 3! | | 48(1−c)5/2 | | 16(1−c)5/2 | |
teraz za x oraz c podstaw U{1]{4} − w takim przypadku jest największy błąd
7 sie 13:50
7 sie 14:05
Dzikuniii: dziękuję za pomoc
7 sie 16:12
Dzikuniii: Czyli taki jest największy błąd?
9 sie 12:21
asdf: jak Ci tyle wyszło to tak
9 sie 12:48