x | x2 | |||
√1+x ≈ 1 + | − | |||
2 | 8 |
1 | ||
f'(x)= | =12(1+x)−12 | |
2√1+x |
f'(0) | f''(0) | |||
f(x) = f(0) + x | + x2 | + ... | ||
1! | 2! |
x | x2 | |||
√1+x = 1 + | − | + R2(x), | ||
2 | 8 |
3 | (1+ξ)−52 | x3 | x3 | ||||
R2(x) = x3 | = | < | |||||
8 | 3! | 16(1+ξ)52 | 16 |
x3 | ||
Tak więc błąd nie przekracza | dla x>0. | |
16 |
1 | 1 | |||
√1+1≈ 1 + {1}{2} − | , a błąd jest mniejszy niż | |||
8 | 16 |
0,04 | ||
√1,2 ≈ 1 + 0,1 − | = 1,1 − 0,005 = 1,095 , błąd nie przekracza 0,0005, | |
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |