l
RS:

W układzie współrzędnych na płaszczyźnie zaznaczono punkty A = (2 ,0) i B = (4,0) . Wyznacz
wszystkie możliwe położenia punktu C , dla których ABC jest trójkątem równoramiennym o
podstawie AB i polu równym 3.
P=0,5ah
0,5ABh=3
h=3
Ale jak teraz wyliczyć C
1 i C
2
odległość punkt od prostej nie pasuję bo odległość nie może być ujemna i nie znajdę c
2
27 gru 21:10
Ajtek:
Zdrowy rozsądek jest potrzebny. Czy odległość punktu C2 od osi oX jest ujemna?
27 gru 21:14
RS:
Ajtek a Ty czytałeś chociaż to co ja napisałem ? ''bo odległość nie może być ujemna''
27 gru 21:15
Ajtek:
Właśnie o to mi chodzi. Liczysz wysokość tego Δ, i masz odległości punktów C1 i C2 od prostej
AB.
27 gru 21:17
RS:
Kolego dla mojej nauczycielki rozwiązania graficzne nie wchodzą w grę. Jak bym mógł to zrobić
graficznie to bym teraz spał a nie robił zadani. Chodzi o rozwiązanie algebraiczne. ? A tutaj
mam problem.
27 gru 21:19
Ajtek:
Podałem Tobie rozwiązanie. Tutaj ,asz zadanie analogiczne
229042
27 gru 21:21
RS:
Tam jest inne zadanie dotyczące promienia okręgu... A tutaj mam wyliczyć współrzędne punktów
C1 i C2 ? Więc Twoje link jest nieużyteczny.
27 gru 21:23
Ajtek:
Ja się więcej nie odzywam. Powodzenia.
27 gru 21:24
tom:
I masz "babo placek"
27 gru 21:26
Ajtek:
"
tom"

łap
27 gru 21:26
RS:
Tom pomożesz ? Tylko proszę Cię nie wysyłaj mi żadnych linków a rozwiej moje wątpliwości.
27 gru 21:26
RS: ?
27 gru 21:31
tom:
No przecież to prostsze niż " budowa..."

Trochę opisów i.......
Punkt C (x,y) musi leżeć na symetralnej odcinka AB ( bo trójkąt jest równoramienny
zatem prosta x= 3 −−− to równanie symetralnej
czyli x
C=3
skoro h=3 to oznacza ,że odległość punktu C od osi OX jest równa 3
czyli |y
C|= 3 ⇒ y
C=3 v y
C= −3
i otrzymujesz dwa takie punkty ( 3, −3) i (3, 3)
to wszystko w tym temacie
27 gru 21:44
27 gru 21:45
RS:
To zadanko widziałem
27 gru 21:46
RS: Dzięki Tom

Ale w Poznaniu
27 gru 21:47
tom:
27 gru 21:47
tom:
Pijam tylko

nie mam jeszcze18 lat
27 gru 21:48
RS:
A ja już dawno skończyłem, Ale to może być sok
27 gru 21:50
tom:
Ewentualnie
27 gru 21:51
ZKZ: Nie wierz nigdy kobi
Ecie
27 gru 21:51
tom:
27 gru 21:53
RS:
Jakie znowu Ecie ?
27 gru 21:54
27 gru 21:55
RS:
Ale ja tutaj jeszcze nie widziałem jej na forum. A jestem od dziś.
27 gru 21:56