l
RS:

Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2+6x+y
2−8y+21=0 równoległych do osi Oy .
Zrobiłem tak:
x
2+6x+y
2−8y+21=0
(x+3)
2−9+(y−4)
2−16+21=0
(x+3)
2+(y−4)
2=4
S=(−3,4) r=2
Te styczne będą miały postać x
1=− oraz x
2=− ale jak to ładnie ''ubrać'' matematycznie ?
.
27 gru 19:28
Bizon:
... a np tak
współczynnik kierunkowy znasz ... 0
punkty przez które przechodzą te styczne znasz ...
więc o co chodzi −
27 gru 19:32
RS:
Nie znam tych punktów właśnie ?
27 gru 19:34
RS:
Przeczytanie z wykresu nie jest akceptowalnym rozwiązaniem tego zadania.
27 gru 19:35
RS: ?
27 gru 19:42
utem:
Odległość stycznej od środka okręgu wynosi 2 i styczna równoległa do OY
−3+2=−1 masz styczną m: x=−1, m||OY
−3−2=−5 masz styczną n: x=−5, n||OY
27 gru 19:46
RS:
Dzięki utem. To nie jest czasami wzór na odległość punktu od prostej ?
27 gru 19:47
ZKZ: Przeciez to jest najlepszy sposob rozwiazania tego zadania
jest to dla mnie niezrozumiale jak mozna nie akceptowac tego rozwiazania
Chyba ze autor sam sobie tak zalozyl

No ale jesli tak zobil to niech liczy
ma wspolrzedne punktu S to niech go przesunie o wektor [2 0] i policzy wspolrzedne punktu A
a jesli przesunie go o wektor [−2 0] to jak policzy to bedzie mial wspolrzedne punktu B
27 gru 19:51
RS: ZKZ mam podane, że zrobić algebraicznie, dlatego napisałem, że sposób graficzny nie jest
akceptowany.
27 gru 19:53
ZKZ: Dobrze
27 gru 19:59
RS:
Więc bez zbędnych kłótni
27 gru 19:59