wielomiany i wyrazenia wymierne
Madzik: 1.Rozłóż wielomian na czynniki stopnia co najwyżej 2:
a) w(x)=x
4+81
b) w(x)=16x
4+1
2.Wyznacz wszystkie pary liczb spełniających równanie
a) xy−5y=7 x,y∊N
b) xy+3y=1 x,y∊C
c) xy−3y=4 x,y∊N
3.Rozłóż wielomian na czynniki:
a) w(x)=x
3+x
2+2x+2
b) x(x)=x
3+x
2+8x+80
Wszystkie te przykłady zrobiłam, tylko moje pytanie czy dobrze; podam tylko wyniki, jeśli
któreś będzie źle to się dalej zastanowimy

1.a) w(x)=(x
2+3x
√3+9)(x
2−3x
√3+9)
b) w(x)=4x
2+x
√8+1)(4x
2+x
√8−1)
2. a) x=6 i y=7 lub x=12 i y=1
b) x=−2 i y=1 lub x=−4 i y=−1
c) x=4 i y=4 lub x=7 i y=1
3. a) w(x)=(x+1)(x+
√2)(x−
√2)
b) w(x)=(x+4)(x
2−3x+20)
27 gru 21:40
tom:
Kto łapie ?

prawie cały zbiór zadań
27 gru 21:50
RS:
Poszukaj Ety.Ona podobnież jest nauczycielką z tego co wyczytałem na forum.
27 gru 21:51
BoosterXS: Zad. 1
a) w(x)=x4 + 34 i podziałaj tym wzorem (a2 + b2)2 −2a2b2=a4 + b4
27 gru 21:59
Madzik: Oj to tylko (i aż) 7 przykładów

Czyli ten mój wynik w 1. a) jest zły, tak?
27 gru 22:04
BoosterXS: Sorki, nie zauważyłem, że podałaś odpowiedzi, tylko chcesz żeby ci sprawdzić. Zaraz się zajmę
tym pierwszym
27 gru 22:05
tom:
1a)( x2+3x√2+9)(x2−3x√2+9)
b) (4x2+2√2*x+1)(4x2−2√2*x+1)
27 gru 22:24
BoosterXS: Zad. 1
a) w(x)=x4 + 34 = (x2 + 9)2 − (3√2x)2 = (x2 + 3√2x + 9)(x2 − 3√2x + 9)
27 gru 22:33
Madzik: okej, dziękuje; zad. 1 już z głowy− w a) błąd w wyciąganiu pierwiastka, a w b) pomieszałam
znaki− już jasne

jeszce tylko te 2 zad. jakby był ktoś tak miły i mi sprawdził
27 gru 22:35
tom:
3a) (x+1)(x2+2) i tyle
b) ok
27 gru 22:42
Madzik: czyli reszta ok? Dziękuje!
27 gru 23:06
Janek191:
z. 2 − dobrze
28 gru 00:46