zadania z planimetrii
XYZ: 1. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 4 cm i √3 cm. Oblicz:
a) wysokość tego trójkąta poprowadzoną do przeciwprostokątnej,
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt,
c) długość odcinków, na jakie wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła
przeciwprostokątną.
2. W trójkącie równoramiennym ramiona są długości √5 cm, a kąt między tymi ramionami ma miarę
120 stopni. Oblicz:
a) pole tego trójkąta,
b) pole koła wpisanego w ten trójkąt,
c) pole koła opisanego na tym trójkącie.
3. Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostokątną na dwa odcinki o długościach 3 i 7. Oblicz:
a) tę wysokość,
b) pole koła wpisanego w ten trójkąt,
c) pole koła opisanego na tym trójkącie.
8 gru 15:49
Bizon: ... i tylko tyle?
Najwyraźniej szukasz chętnych na odrobienie za Ciebie pracy domowej
8 gru 15:56
XYZ:

Rysunek do pierwszego zadania.
1. Wiem tylko tyle i co dalej?
4
2+
√32=x
2
16+3= x
2
x=
√19
8 gru 16:10
XYZ: 1.Wiem jeszcze jak obliczyć wysokość.
P=1/2 * 4 √3
P=2 √3
P=1/2 *h * √19
P= √19/2 h
2 √3/1= √19h/2
4 √3= √19 h
h=4 √3/ √19
h= 4 √3 * √19/19
h= 4 √57/19
8 gru 16:19
XYZ: Ok. Pierwsze zadanie wiem jak rozwiązać całe. Sam do tego doszedłem ale może ktoś mi pomoże z
3.
Zadanie 1.
b) (4−r)+( √3−r)= √19
4−r+ √3−4= √19
−2r= √19− √3−4 / (−2)
r= 4+ √3 − √19/ 2
c) z twierdzenia Pitagorasa
42 + (4 √57/19)2= x2 i y2= √32 − (4 √57/19)2
8 gru 16:28
8 gru 16:30
5-latek: czylizadanie nr 3 a) wykorzystaj twierdzenie ktore miowi ze wysokosc w tym trojkacie
uopuszczona z wiercholka kayta prostego dzieli przeciwprostokatna na takie odcinki ze jest dla
nich srednia geometrtyczna czyli h=√x*y wecx=3 i y=7 to wylicz teraz h i napisz ile wynosi
8 gru 16:45
5-latek: C) przeciwprostokatna ma dlugosc 10 bo 3=7=10
| | 1 | |
Promien kola opisanego R na tymm trojcie = |
| przeciwprostokatnej |
| | 2 | |
to policz R a P
k=piR
2 wiec policz
8 gru 16:49
XYZ: Czyli tak w a) będzie h=
√x*y
h=
√3*7
h=
√21
c) R= 1/2 *10
R=5
czyli Pk= piR
2
Pk= 25 pi
5−latek o to ci chodziło

8 gru 17:05
XYZ: Według odp. w książce to się zgadzają te odp. ale o co trzeba zrobic w podpunkcie b
| | √30 + √70 − 10 | |
Bo w odp. jest ( |
| )2 nie wiem skad to sie wzięło... |
| | 2 | |
8 gru 17:10
5-latek: Tak o to chodzilo
Teraz b)
najpierw narusuj tutaj (ja nie umiem wiec to zrob) ten ntrojkat tylko zeby kat ostry byl na
gorze i oznacz go czyli bok a b ic{ale c podziel na odcinki x i y ) a takze wysokosc h
zauwazysz wtedy z e z tweierdzenia pitagorasa mozweszwyliczyc bok a i bok b .
Wtedy policzysz obwod tego prodstokata a takze pole tego prostokata
Mamy taki wzor S=p*r gdzie S to pole trojkata p−− polowa obwodu a r −to promiem kola
(okregu wpisanego w trojkat wylicz z tego r
wiec dawaj rysunek
8 gru 17:21
5-latek: W tym rysunku chodzi o to ze jesli ten kat ostry bedzie na gorze a przeciwprostokatnq na dole
to bedzie wyraznie widac o co biega
8 gru 17:24
XYZ:

O coś takiego ci chodziło
8 gru 17:42
5-latek: No niech bedzie taki
mamy dane x=3 y=7 i h=√21
TO teraz z tweirdzenia pitagorasa wykicz bok a i a takze bok b
np a2=h2+x2 to a= .....
b2=h2+y2 to b=
8 gru 17:47
XYZ: a2=h2+x2 czyli a2=21+9
a2=30
a= √30
b2= 21+49
b2=70
b=√70
8 gru 17:59
5-latek: No to policz obwod tego trojakta
Ob=a+b+c= .... a potem p=1/2 obwodu
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Str= |
| c*h lub tez str= |
| a*b lubStr= |
| b*a wybierz sobie zor ktory |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
chcesz i bedzie lepszy doo policzenia
to S=p*r i wyznacz z tego r
8 gru 18:13
XYZ:

Liczenie obwodu jest konieczne. Bo ja bym to zrobił z punktu styczności rysunek wyżej:
(
√70−r)+(
√30−r)=10
√70−r+
√30−r=10
−2r= −
√70−
√30+10 /(−2)
P=IIr
2
| | (√70+√30−10) | |
P= |
| do kwadratu II |
| | (2) | |
I odp. jest niby prawidłowa...
Może tak być

8 gru 18:53
XYZ: A to zad. 2 ktoś pomoże...

.
8 gru 18:56
8 gru 18:57
5-latek: A co zaproponujesz do 2 zdania ?
8 gru 19:05
XYZ: Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać.
Myślę, że w podpunkcie a) można by zastosować coś z trygonometrii jakiegoś sin 120stopni albo
jakieś podobieństwo trójkątów nie wiem. Na prawdę nie wiem...
8 gru 19:24
8 gru 19:38
8 gru 19:44
XYZ: Boże człowieku ja tak nie wiem co z tym zrobić... cos i sin i w ogóle trygonometria to dla mnie
czarna magia...
b
2=a
2+ c
2− 2ac cosB
b
2=
√5+
√5−2*
√5*
√5cosB
b
2=5+5−2
√25cosB
b
2=10−2
√25cosB
b
2=10−10cosB
i co dalej
8 gru 19:53