trygonometria
Patishon: jak to rozwiązać?
2 lis 16:26
krystek: | | π | | π | |
cosα=cos(π− |
| ) lub cosα=cos(π+ |
| i dalej wiesz |
| | 3 | | 3 | |
2 lis 16:33
Patishon: a to od czegoś zależy czy plus czy minus czy zawsze dwa przypadki?
2 lis 16:34
krystek: Wzory reukcyjne kłaniają się
Cos ujemny w II i III ćwiartce.
2 lis 16:35
Patishon: no tak...
a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy z tg tak samo?
2 lis 16:40
krystek: Nie , popatrz na wykresy funkcji
2 lis 16:41
2 lis 16:41
2 lis 16:42
2 lis 16:42
Patishon: | | π | |
czyli jak mam tg2x=−tg |
| |
| | 6 | |
to ten minus daje przed ułamek i normalnie opuszczam?
2 lis 16:50
Patishon: i ctg i sin będę tak samo jak tg?
2 lis 16:55
krystek: | | π | |
ujemny w II ćwiartce stąd tg2x=tg(π− |
| ) i okres π |
| | 6 | |
x=...
2 lis 16:58
Patishon: masakra chyba tego nie ogarnę

ale dzięki za pomoc
2 lis 17:01
krystek: Ogarniesz , tylko systematyczna praca zapewni Tobie sukces


!
2 lis 17:03
Patishon: no ma taką nadzieję
a możesz jeszcze mi to sprawdzić?
no i myślałam żeby było tak:
i
2 lis 17:21