Proszę o pomoc : ))
alfa: Dany jest wielomian W(x)=−2x2+10x+8. Wykaż, że wielomian ten ma wszystkie wartości nie większe
niż 20,5
18 paź 14:15
Bizon:
policz yw ... dla parabolki smutnej to maximum
18 paź 14:18
alfa: yw=20,5 , a dalej nie kumam
18 paź 14:26
Bizon:

... a teraz?
:)
18 paź 14:32
alfa: y
w=20,5 to max paraboli, a wszystkie inne funkcje sa mniejsze. Kurde no nie ma co sie
oszukiwac, nie kumam tego
18 paź 14:36
18 paź 14:39
john: Zwróć szczególną uwagę na 3 link
Nasza parabola jest smutna, jak napisał Bizon, bo nasze "a" jest ujemne (ramiona w dół). Gdy
tak jest, gdzie funkcja osiąga najwyższą wartość (gdzie wykres jest "najwyżej")? W
wierzchołku. Stąd szukamy współrzędnych wierzchołka, w zasadzie tylko druga wspołrzędna jest
potrzebna
18 paź 14:47
Piotr 10: −2x2+10x+8≤20,5
2x2−10x+12,5≥0 :2
x2−5x+6,25≥0
(x−2,5)2≥0
Dla każdego x∊R jest ta nierówność spełniona.
A więc wielomian ten ma wszystkie wartości nie większe niż 20,5
18 paź 15:11
hst: Dziękuję
18 paź 15:25