Równanie
Kostek: rozwiąż równanie
| | 1 | | 1 | |
cox= |
| lub cosx=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
cosx=U{1}{
√2*U{
√2{
√2}
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ k∊C |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
ok ?
29 sie 20:49
asdf: przed chwila rozwiazywalem Ci zadanie, na bank masz blad, bo:
29 sie 20:52
Dominik: | | √2 | | π | |
najpierw piszesz, ze cosx = |
| , a w linijce nizej, ze cosx = |
| . zdecyduj sie. |
| | 2 | | 4 | |
zapisz to od nowa, bo jest straszny balagan.
29 sie 20:56
Kostek:
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
x=− |
| pytałem o to w inny poście cosinus nie może być ujemny wiec |
| | 4 | |
| | 3π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
teraz ?
29 sie 21:02
asdf: JAK COSINUS NIE MOŻE BYĆ UJEMNY?!
29 sie 21:06
29 sie 21:06
29 sie 21:07
Kostek:
wyszło by mi takie coś
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
?
29 sie 21:09
asdf: ...jaki pierwszy Twój post, tam nic nie ma takiego. Dostales rozwiazanie do tamtego zadania,
teraz wedlug tamtego schematu (lepiej bylo by gdybys to robil ze zrozumieniem) rozwiaz te
zadanie.
29 sie 21:09
asdf: | | π | | 3π | |
cos(x) < 0, dla x ∊ ( |
| + 2kπ; |
| + 2kπ)...i jak nie moze byc ujemny? |
| | 2 | | 2 | |
29 sie 21:11
Kostek:
Tam gdzie cos wyszedł ujemny i to było źle...
29 sie 21:11
Lorak: | | √2 | | π | | π | |
cosx = |
| dla x = |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
29 sie 21:12
Kostek:
@Lorak
| | 3π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
29 sie 21:13
Lorak: | | π | |
coś się uparł na to cosx =− |
| ?  |
| | 4 | |
| | π | |
− |
| to jest argument a nie wartość. |
| | 4 | |
29 sie 21:16
Kostek:
| √2 | | π | |
| czyli cos450 => |
| ? |
| 2 | | 4 | |
29 sie 21:17
asdf: można też zauważyć, że:
w skrócie:
| | π | |
dla x = |
| , czyli x = 45o, są 4 rozwiązania, więc powinno być to co 90o, odpowiedź: |
| | 4 | |
29 sie 21:18
Kostek: @asdf poczekaj znalazłem rozwiązanie do tego w innej książce zaraz dam zdjęcie
29 sie 21:18
29 sie 21:19
29 sie 21:26
asdf:

rysujemy okrąg oraz dwie proste:
α = 45
o
| | π | |
x = ± |
| , czyli ±45o, rysujemy więc funkcje, gdzie wspolczynnik ma kąt 45o, czyli |
| | 4 | |
| | π | |
arctg(x) = ± |
| ⇒ x = 1, x = −1 |
| | 4 | |
teraz trzeba narysowac dwie proste: y= 1* x, y = −1*x. Teraz juz mozna wywnioskowac, ze proste
| | √2 | |
przecinaja sie pod kątem prostym, teraz weźmy jeden z kątów: np. cos(x) = ± |
| ⇒ x= |
| | 2 | |
29 sie 21:28
Kostek: @asdf zobacz link tam jest odpowiedź jaką podałem
29 sie 21:31
Lorak: asdf uprościł zapis, Wasze odpowiedzi są równoważne.
Rozwiązując równania, w odpowiedziach w podręczniku często spotkasz się z uproszczonym zapisem
( chyba miejsca im szkoda

)
przeanalizuj to, a zobaczysz, że Wasze wyniki są równoważne
29 sie 21:36
Kostek: @Lorak widziałeś link tam było własnie do twojego wpisu 21:19
29 sie 21:37
Lorak: widziałem, ale nie kminie "tam było własnie do twojego wpisu 21:19 "
29 sie 21:39
Kostek: czyli moje odpowiedzi są ok ?
29 sie 21:40
Lorak: te z 21:02 są ok
29 sie 21:43
Kostek: tak
29 sie 21:43
asdf:

zobacz, ze te odpowiedzi są równoważne:
| | 3π | | π | |
− |
| = 2π − |
| = 360o − 45o = −45o |
| | 4 | | 4 | |
a przez te punkty przechodzi funkcja
y = −x
z racji tego, ze teraz bazowałem na liczbach zespolonych (celowo pomijalem te liczby tak, bys
Ty to zrozumial), dlatego mam 4 odpowiedzi, a nie dwie. To samo było by, gdybym bazował na y =
x
29 sie 21:45
Lorak: co tak?

te odpowiedzi z 21:02 są dobre i w tej formie możesz je zostawić.
Tylko nad samym zapisem musisz trochę popracować.
29 sie 21:45
Kostek:
Już nie dziękuje Panowie za pomoc
29 sie 21:47
Lorak: asdf cenne sposoby, ale wydaje mi się, że najłatwiej zauważyć to bazując na wykresie
cosinusa.
pozaznaczać tych kilka iksów z odpowiedzi i się zauważy że można uprościć zapis.
29 sie 21:48
Kostek: miało byc już nic

, dziękuje Panowie za pomoc

@asdf ale tan zapis tez by chyba uznali
29 sie 21:48
asdf: uznali by oba
@Lorak
Tak, są prostsze rozwiazania,ale nie o to teraz mi chodzilo. Chcialem pokazac, ze to wszystko
bazuje po prostu na okręgu, gdzie można to wszystko rozwiązać w inny sposób niż tym wężykiem.
Kostek nie musi rozwiazywac kazde zadanie tym samym algorytmem/schematem. Chodzi o to, by
potrafil te wszystkie rzeczy ze sobą zgrać. W programowaniu jest podobnie: im więcej sie zna
jezykow tym lepiej. Co z tego, ze w pewnym momencie przechodzi sie na jeden jezyk i ignoruje
inne, ale znajomosc skladni, czy korzystanie z funkcji, ktorych nie ma w danym jezyku TYLKO
pomoga − poszerza umiejetnosci spojrzenia na kolejne problemy i o to w tym wszystkim chodzi

. Wydaje mi sie, ze chyba takiego sposobu w szkole sredniej mu nie pokazą, a on juz bedzie
wiedziec o co chodzi. Jak trafi na mądrą nauczycielke to jej zaimponuje, jak na glupią − to
trudno...uwali ona go, tylko dlatego, ze ONA tego nie umie.
29 sie 21:54
asdf: tutaj też nie ma zapisu + 2kπ...co w pewnym momencie staje sie schematem przy rozwiazywaniu
rownosci trygonemtrycznych.
Kostek, dla sprawdzenia:
rozwiąż:
tg(x) = 1
29 sie 21:56
Kostek:
Panowie wziąłem to wszystko z książki
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ Ponieważ po prawej stronie równania mamy liczbę ujemną należy znalezione |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
29 sie 21:57
29 sie 21:59
asdf: z tangensem ok, z tym wyzej: sorry, nie chce mi sie juz tego sprawdzac
29 sie 22:02
Saizou :

rysuje teraz wykres lcosxl
i odczytujemy z wykresu że
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
29 sie 22:02
Kostek: @asdf to jest z książki przepisane, chciałem tylko pokazać na jakiej podstawie robiłem to
zadanie
29 sie 22:06
Lorak: nie wiem dlaczego w ksiażce napisali
a niżej
29 sie 22:17
Kostek: Też tego nie wiem

ja chcę się tylko tego nauczyć
29 sie 22:19
asdf: to źle, staraj sie zrozumiec, w ksiazce sa tez czasem bledy (nie analizowalem). Do puki robisz
cos ze zrozumieniem to dobrze
29 sie 22:21
Lorak: daj skan z ksiazki jak możesz tego przykladu cosx = −√3/2
29 sie 22:32
Mila:
Kostek, z czym masz problem, w tej liczbie komentarzy trudno mi zorientować się.
Napisz.
29 sie 22:33
Kostek:
Nie mam skanera, będzie zdjęcie
29 sie 22:33
Kostek:
Mila
| | 1 | |
cos2x= |
| mam taki przykład |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i teraz rozwiązuje te dwa równania
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 3π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ k∊C |
| | 4 | | 4 | |
zgadza się ?
29 sie 22:45
Kostek: wracając do tego drugiego
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
29 sie 22:54
asdf:
| | √2 | | π | |
cos(x) = |
| ⇒ x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 4 | |
W ogóle nie wyciągasz wniosków...
29 sie 22:55
asdf: sorry, tak miało być:
| | √2 | | π | |
cos(x) = − |
| ⇒ x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | | |
W ogóle nie wyciągasz wniosków...
29 sie 22:56
Kostek:
to się zgadza dla jak prawa strona jest dodatnia
29 sie 22:57
Mila:

Punkt 1
o w porządku.
punkt 2
0 ja rozwiązuję, korzystając z punktu 1
0 z serii 2 rozwiązań.
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ stąd |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
x3= |
| π+2kπ lub x4= |
| π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
To jest to samo co u Ciebie.
| | −3 | | 5 | |
x4 jak u Ciebie, x = |
| π+2π= |
| π=x1 |
| | 4 | | 4 | |
Dla sinusa tak
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
29 sie 23:14
Kostek:
Mila mam taki przykład
| | 2π | | 2π | |
2x+1= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
lub
29 sie 23:21
Kostek: ?
29 sie 23:35
Mila:
Dobrze.
29 sie 23:37
Kostek:
Jeszcze mam jeden problem chyba za mocno mieszam juz to
| | π | | π | |
3x=− |
| +2kπ i teraz mam odejmować π− |
| jak w poprzednim zadaniu ? |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
10 3x= |
| +2kπ lub 20 3x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| 2π | | 2π | | 2π | | 2π | |
| + |
| lub x=− |
| + |
| |
| 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
29 sie 23:41
asdf: | | π | | π | | π | | π | |
cos(3x + |
| ) = |
| ⇒ 3x = |
| − |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
bzdura...
zauważ, że:
cos(90−x) = sin(x)
Poczytaj o zamianie tych wartości i kofunkcji
29 sie 23:44
29 sie 23:47
Kostek:
czy zrobić to tak ?
| | π | | π | | π | | π | |
3x= |
| − |
| +2kπ lub 3x=− |
| − |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 2π | | 4π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 6 | |
| | 2π | | 2kπ | | 2π | |
x= |
| + |
| 3x=− |
| +2kπ /3 |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
29 sie 23:47
Kostek:
@asdf ja nie rozumiem nic z tych wykresów od Jakuba

dlatego staram się sam rozwiązywać
zadania najpierw bez przedziału
29 sie 23:48
asdf: ale nie rozumiesz − bo co? bo patrzysz na przyklad 20 minut i wnioskujesz "nie dam rady"

Ja
przy niektorych rzeczach na studiach musialem siedziec po 2−3 dni bez zadnych efektów, a
pozniej wyszlo, ze jest to banalne. Tak samo jak Ty teraz pisalem zadania, dopytywalem, ale i
szukalem rozwiazan, probowalem to wszystko polapac, dzieki takim osobom jak Mila, Basia,
Trivial, Vixer i wielu innych zdalem egzaminy z matmy, więc do dziela − od podstaw
29 sie 23:52
Kostek:
Dokładnie tak jak napisałeś

ale możesz popatrzeć na moje rozwiązanie post 23:47 ?
29 sie 23:53
asdf: napisalem Ci przeciez juz, ze to jest bzdura...Nie mozna nagle polaczyc sobie wartosci z
argumentami ich do siebie przyrownac (nie w trygonometrii, a jak juz to nie w tym przypadku).
29 sie 23:54
Kostek:
| | π | | √3 | |
a jak by było cos(3x+ |
| )= |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
29 sie 23:57
asdf: to wnioskujesz, ze:
29 sie 23:58
asdf: z tabelki, którą Ci podeslalem (napisales, ze ją znasz):
cos(90 + x) = −sin(x) i teraz prościej
30 sie 00:00
30 sie 00:00
Mila:
Błędny zapis w pierwszej linijce.
Chyba masz na myśli, że :
czy
30 sie 00:02
Kostek:
@asdf ja już uciekam dzięki za pomoc jeszcze jutro będę się z tym zmagał
30 sie 00:02
Kostek:
Mila to pierwsze
30 sie 00:02
Mila: Godz. 0:0 błędny zapis.
Kostek dzisiaj już dobranoc, jutro mogę tłumaczyć, chyba że będzie to robił ASDF, nie mogą
dwie osoby naraz, bo będziesz miał mętlik w głowie.
30 sie 00:05
asdf: Mila, jutro z czasem u mnie będzie ciężko, lubie sobie pospac, a pozniej troche programowania,
pozostaje wieczorem.....ale w piatek wieczorem (...) jak to w piatek wieczorem
30 sie 00:08
Mila:
Kostek załóż nowy wątek, bo tu długo się przewija.
30 sie 18:44