Równania trygonometryczne
Kostek:
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ k∊C |
| | 6 | | 6 | |
zgadza się ?
29 sie 17:50
Piotr 10: Popatrz na wykres y=cosx jeszcze raz
29 sie 17:56
Kostek:
cos nie może być ujemny ? a sinus może ?
29 sie 17:57
Piotr 10: I teraz narysuj sobie prostą y=0,87 tak na oko
i zobacz czy się zgadza to co napisałeś
29 sie 17:59
Piotr 10: y=−0,87 minusa zapomniałem napisać
29 sie 18:00
Piotr 10: To co napisałeś by było poprawnie wtedy gdy:
29 sie 18:00
Kostek:
w książce ma tak podane

cosx=cosx
0
x=x
0+2kπ lub x=−x
o+2kπ k∊C
29 sie 18:02
Piotr 10: Ale nie powinieneś się wg mnie uczyć wzorów, najlepiej z wykresów odczytywać, najpierw naucz
się określać te podstawowe równania, tu masz link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html ja spadam na losowanie LM
29 sie 18:04
Kostek:
czemu jak w cosinus mam ujemny to π−x0 a w sinusie normalnie wynik zostawiałem ?
29 sie 18:17
Kostek: Nadal nie rozumiem
29 sie 18:32
Kostek: up
29 sie 19:30
Kostek: Potrafi ktoś odpowiedzieć na to pytanie ?
29 sie 20:09
29 sie 20:15
Kostek:
Znam tą tabelkę tylko dlaczego jak sinus wychodzi ujemny to jest ok a jak cosinus to robimy
π−xo ?
29 sie 20:20
asdf: nie wiem o co Ci chodzi...
29 sie 20:22
Kostek:
To zobacz mój post 17:50... Nie wiesz o co mi chodzi a linki podajesz ?
29 sie 20:23
asdf: Troche kultury czlowieku, bo widze, ze masz wielkie pretensje do ludzi, ze chca Ci pomoc, nara.
29 sie 20:25
Kostek: Sorry ale dajesz mi link w którym mam tabelkę którą znam

chodziło mi o to czemu cosinus nie
może wyjśc ujemny
29 sie 20:26
asdf:

| | −√3 | |
cos(x) = |
| jest ujemny w drugiej i trzeciej cwiartce, czyli: |
| | 2 | |
| | −√3 | |
druga ćwiartka: cos(π−x) = |
| |
| | 2 | |
| | −√3 | |
trzecia ćwiartka: cos(π+x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | | √3 | | π | |
cos( |
| ) = |
| , czyli x = |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
i drugi przypadek:
29 sie 20:36
asdf: na wykresie zielona krecha to x = π
29 sie 20:38
Kostek: Dzięki

o takie coś mi mniej więcej chodziło
29 sie 20:41