Planimetria
bezendu:

oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie 9 cm i kącie przy
podstawie 30
0
x=3
√3
(3
√3)
2−(4,5)=h
2
R=3
√3
i teraz moje pytanie promień okręgu opisanego jest równy ramieniu trójkąta równoramiennego
mającego 30
o przy podstawie, czy można jakoś to udowodnić ?
14 sie 22:36
Rafał28:
Promień okręgu opisanego na trójkącie
541
Ostatnie twoje twierdzenie wynika z twierdzenia sinusów.
14 sie 22:42
bezendu:
Ok dzięki za wskazówkę

teraz już sam sobie wyprowadzę ten wzór
14 sie 22:44
Saizou :

z tw. sinusów
R=b
14 sie 22:46
Saizou : chyba cosik zepsułem
14 sie 22:47
Mila:

ΔABO −Δ rownoramienny OA=OB=r o kącie 60
o przy podstawie⇔
ΔABO jest Δ równobocznym
(sześciokąt trochę za mały)
14 sie 22:50
bezendu:
czyli trójkąt równoboczny podzielony na dwa trójkąt prostokątne hmm..
14 sie 22:52
Eta:
| 9 | | √3 | |
| = 2R , sin120o= sin60o= |
| |
| sin120o | | 2 | |
R=..........
14 sie 22:52
14 sie 22:57
Eta:
No i po b
ólu
14 sie 22:59
Eta:
Dodatkowo:
Oblicz obwód tego trójkąta
14 sie 23:01
bezendu:
Obw =2*3√3+9=6√3+9=3(2√3+3)
14 sie 23:03
14 sie 23:05
bezendu:
3

podejrzane coś
14 sie 23:05
Eta:
Ob= 3(2
√3+3)
cm
14 sie 23:07
bezendu: Etam
14 sie 23:10
Eta:
14 sie 23:10
14 sie 23:11
bezendu:
14 sie 23:11
Eta:
14 sie 23:12
bezendu:
14 sie 23:12
Eta: ok na dziś wystarczy

idź spać
14 sie 23:13
Eta:
14 sie 23:14
bezendu:
Eta mam jeszcze jedno zadanie, wiem jak zrobić ale zastanawia mnie coś
14 sie 23:16
14 sie 23:19
Eta:
14 sie 23:19
bezendu:
co to za czarne plamy na tym owocu ?
14 sie 23:21
Eta:
|AC|≠2r bo w tresci zad to |BC|=2r
14 sie 23:22
Eta:
"robaczywka"
14 sie 23:23
bezendu:
|BC|=2r przepraszam ale nie wiem z czego to wynika
14 sie 23:24
Eta:
Przeciwprostokątna w zad |AB| = 2r
14 sie 23:26
bezendu: nadal nie rozumiem

w trójkącie prostokątnym z tego co czytałem to 2r= przyprostokątna
?
14 sie 23:31
Eta:

Nie osłabiaj mnie na noc, bo spać nie będę
14 sie 23:44
Eta:
Widzisz....... średnicę ?
14 sie 23:47
Eta:
15 sie 00:05
bezendu: Tak widzę

Dziękuję
15 sie 09:44
bezendu: odświeżam
15 sie 22:06
5-latek: bezendu zazwyczaj r oznacza promien kola (okregu wpisanego w trojkat ) a R promien
kola(okregu) opisanego na trokacie .
W trojkacie prostokatnym promien kola (okregu) opisanego na trojkacie jest rowny polowie
przeciwprostokatnej. Wez sobie narysuj kilka trojkatow prostokatnch i sprawdz czy to jest
prawda . Skoro masz policzyc pole kola opisanego na tym trojkacie to P
kola =πR
2
Teraz wez narysuj trojkat prostokatny o przyprostokatnych a=4 i b=3 . Policz przyprostokatna
| | 2P | |
c i wpisz w niego okrag . Promien r= |
| . |
| | a+b+c | |
Wedlug tego co napisales w poscie
14sierpnia 23.31 2r=przyprostokatnej . Sprawdz czy to
prawda. . jesli tak to gitara ale jesli nie to napisales bzdure i szybko o tym zapomnij
15 sie 22:36
15 sie 22:38
5-latek: Post 23.19. Zrob oznaczenia takie jakie sa w zadaniu i policz
Albo jesli chcesz swoje to musisz zmienic dane w zdaniu przeciwprostokatna to bedzie u ciebie
AC i masz ja wyliczyc a przyprostokatna to bedzie AB i masz dana =7
15 sie 23:00
bezendu: dziś już nie mam na to głowy, od dwóch dnie nie mogę tego zrozumieć
15 sie 23:01
5-latek: Musisz zrozumiec i zapamietac to ze w trojkacie prostokatnym srodek okregu opisanego na tym
trojkacie lezy w polowie przeciwprostokatnej czyli jesli przeciwprostokatna oznaczymy przez c
| | 1 | |
to R= |
| c lub inaczej 2R=c i tyle  |
| | 2 | |
15 sie 23:06
bezendu: a ja się jednak spieram że środek okręgu może leżeć w połowie przyprostokątnej o czym świadczy
link który podałem 22:38
15 sie 23:07
5-latek: Gadasz bzdury . Zrob tak jak mowilem w poscie z 22.36 i sam sie przekonaj . Pobaw sie z
okergiem wpisanym i opisanym na trojkacie prostokatnym
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/542.html w tych linkach masz wory do obliczenia promieni R i r
Wez sobie trojkat prostokatny do latwego liczenia np a=3 b=4 c=5 wylicz R i r z tych wzorow i
narysuj te okregi o wyliczonych promieniach na tym trojkacie . Inaczej sie nie przekonasz ze
nie masz racji
15 sie 23:18
bezendu: OK dziękuje
15 sie 23:19
Eta:
Przeciwprostokątna leży
na przeciw kąta prostego !
Przyprostokątne leżą
przy kącie prostym
dlatego wprowadzono takie nazewnictwo (wieki temu
15 sie 23:21
5-latek: I sprawdz czy np srodek okregu opisanego na tym trojkacie moze lezec w polowie przyprostokatnej
jak twierdzisz >
15 sie 23:21
Eta:

Podaj nazwy boków tego trójkąta

Myślę,że kiedy w podstawówce o tym mówiono,to Ty w tym czasie wagarowałeś
15 sie 23:24
bezendu:
5−latek ja twierdzę tak na podstawie tego co Ci wysłałem
Eta to wiem,miałem to w gimnazjum
15 sie 23:25
bezendu:
KL przeciwprostokątna
KM przyprostokątna
ML przyprostokątna
wagary zaczęły się dopiero w szkole średniej

do tej pory wzorowy uczeń
15 sie 23:27
Eta:
15 sie 23:28
bezendu:
wystarczył jeden rysunek i wszystko jasne jak słońce
15 sie 23:29
Eta:
15 sie 23:30
5-latek: Jesli chodzi o post 22,38 to musisz zauwazyc ze przeciwprostokatna w tym trojkacie to 2R .
Ile wynosi to musisz wyliczc majac dane dwie przyprostokatne
15 sie 23:32
15 sie 23:32
Saizou : Witam wszystkich
Eta o które ci zadanko chodziło(to te na które czekasz aby było rozwiązane), bo mam jakąś
amnestię, a mi się troszku nudzi to może coś wykombinuję
15 sie 23:34
bezendu:
5−latek dziękuje już zrozumiałem
Saizou jak przygotowania do niedzieli ?
15 sie 23:35
Eta:
Dzięki

.. waśnie dzisiaj takie jadłam ( tylko z białej salaterki
15 sie 23:35
5-latek: Moze
Saizou amnezje
15 sie 23:36
Saizou : a tak, myślałem o czymś innym a napisałem co innego (dosyć często mi się tak zdarza xd)
15 sie 23:36
Eta:
Hej
Saizou 
Zadanie z obwodami trójkątów
2n, 2m
15 sie 23:37
Eta:
"amnestia" by się przydała na maturę

15 sie 23:38
Saizou : hehe, no niektórzy takową mają np.
Vax 
zad.3 W trójkącie prostokątnym ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka
kąta prostego podzieliła trójkąt na dwa trójkąty o obwodach 2m i 2n
Oblicz obwód trójkąta ABC
15 sie 23:40
bezendu:
ale te są świeżo dziś zerwane

i zdrowe
15 sie 23:41
bezendu:
5−latek w
łaśnie
15 sie 23:44
Eta:
@
Saizou właśnie o to zad. chodzi
15 sie 23:45
Eta:
Etam
15 sie 23:46
bezendu: oj tam oj tam

Dobranoc
15 sie 23:47
15 sie 23:48
Eta:
15 sie 23:48
Maturzysta: Pani Eto, sledze Pani poczynania i rozwiaze Pani kazde zadanie. A na materiale ze studiow typu
calki, macierze tez sie Pani zna?
16 sie 00:11
5-latek: Saizou ja tez mowie jak kazdy normalny Polak czyli przeklne ,powiem tez cos niedorzecznego
,niezromialego . Jednak staram sie piszac nie popelniac bledow ortograficznych .
Ty i bezendu bedziecie pisac mature wiec szkoda byloby stracic punkty za takie bledy .
Juz nie pamietam ale kiedy ja pisalem mature z jezyka polskiego mozna bylo chyba popelnic 5
bledow ortograficznych . Filmiki fajne
16 sie 00:18
5-latek: maturzysta zna sie
16 sie 00:20
martini: Ja mam takie pytanie... Jak się przygotować do matury?
16 sie 14:35