Zadanie
Piotr: Dane są liczby a,b,c ∈ R takie, że równanie ax
4 + bx
2 + c = 0 ma cztery rozwiązania
rzeczywiste x1,x2,x3,x4 . Oblicz wartość wyrażenia |x
1|+ |x
2|+ |x
3|+ |x
4| .
Próbowałem wprowadzić zmienna pomocniczą ''t' , ale nic konkretne nie otrzymałem.
Wzory Viete'a dla czwartego stopnia też i nic

Proszę o pomoc
18 lip 23:45
ciuchcia: ze zmienna pomocniczą "t" powinno pomóc, przynajmniej tak na oko patrząc

t = x
2, t > 0
at
2 + bt + c = 0
i z tego otrzymujemy pierwiastki:
x
1 =
√t1 ∨ x
2 = −
√t1
x
3 =
√t2 ∨ x
2 = −
√t2
podstawiasz pod swoją wartość bezwzględną,
już coś widzisz, czy rozpisywać dalej

?
19 lip 00:00
Piotr: A w ten sposób a ja liczyłem deltę po podstawieniu zmiennej pomocniczej
19 lip 00:04
Piotr: To ile ta wartość bedzie wynosic

?
19 lip 00:05
ciuchcia: nie wiem, nie liczyłem

podstawiaj pod |x
1| + |x
2| + |x
3| + |x
4| a do czegoś sensownego powinieneś dojść
19 lip 00:07
Piotr: Wlasnie jakos nie potrafie 2(√t1+√t2)
19 lip 00:09
ciuchcia: no i w tym momencie wprowadziłbym jakąś zmienną n, i od niej uzależnił wynik (czyli uzależnił
od a, b, c, które mamy w poleceniu), wprowadzenie − by nie robić bałaganu i żeby było zgodne
zasadą równań
19 lip 00:14
Piotr: Huhu kolejna zmienna

, to zadanie ze strony zadania.info ( z matury próbnej). Bardzo ciekawe
tam mają zadania
19 lip 00:16
Eta:
Dobrze teraz dokończ:
W
2= 4(t
1+t
2+
√t1*t2)
| | −b | |
ze wzorów Viete'a t1*t2 = |
| >0 |
| | a | |
| | −b | | c | |
podstaw : w2= 4( |
| +√ |
| ) |
| | a | | a | |
W=...........
19 lip 00:16
ciuchcia: 
dla
Ety ale nie trzeba było chyba rozwiązania pisać
19 lip 00:17
ciuchcia: oczywiście tam W
2 = 4(t
1 + t
2 +
2√t1 * t2)
19 lip 00:18
Piotr: Tak, zaraz to spróbuje dokończyć
19 lip 00:19
Eta:
Ajjj no jasne ,że tak

Dzięki
ciuchcia z poprawkę .......
19 lip 00:19
Piotr: Kurcze jak to dalej rozwiązać? 0 pomysłu..
19 lip 00:21
ciuchcia: Eta napisała

( rozwiązanie praktycznie )

pierwiastkujemy i nie zapominamy o dwójce
19 lip 00:22
19 lip 00:26
Piotr: Ten pierwiastek pierwszy jest na cale wyrazenie oprocz 2 a ten pierwiastek drugi na c/a
19 lip 00:27
ciuchcia: "prawie" dobrze, pisałem nie zapominamy o dwójce
19 lip 00:28
Eta:
Zapisz bardziej "elegancko"

Usuń jeszcze niewymierność z mianownika pod pierwiastkiem
19 lip 00:28
ciuchcia: z tą niewymiernością nie taki zły pomysł, bo póki co wygląda to tak jak jajko na garniturze
prezydenta
19 lip 00:30
Piotr: Ok. Zaraz poprawię
19 lip 00:30
Eta:
19 lip 00:32
Eta:
Dobre porównanie

........
ciuchcia
19 lip 00:34
Piotr: Eta a ta liczba ''2'' w pierwiastku

mi bez niej wyszlo. Tak samo wszystko tylko tej
dwojki nie mam w pierwiastku
19 lip 00:34
ciuchcia: dziękuję

, pracowałem nad metaforami
19 lip 00:36
Eta:
w2=(√t1+√t2)2= t1+t2+ 2√t1t2
19 lip 00:36
Eta:
Oczywiście jeszcze 4przed ( t1+t2+2√t1t2)
19 lip 00:38
Piotr: Ok, dziękuję
Eta i
ciuchcia za pomoc

. Trudne te zadanie było
19 lip 00:38
Eta:
Eeeetam......... łatwe było
19 lip 00:39
Piotr: Yhym, tak tak. Nie wiem czemu ale deltę liczyłem po podstawieniu t i mi głupoty wychodziły.
Eta dla Ciebie każde zadanie ''łatwe''
19 lip 00:40
ciuchcia: bierz się za planimetrię, bądź stereometrię

i pamiętaj o świętym wzorze : P(tr) = (
√P1 +
√P2)
2
19 lip 00:42
Piotr: Co to za wzór

? Stereometrii nie mialem jeszcze. A planimetria to w miare moze byc
19 lip 00:43
Eta:

( mój ukochany wzorek

i jeszcze taki P
tr= ( k+1)
2*P
2 , k skala podob. P
2 = P(ΔDCS)
19 lip 00:44
Piotr: Teraz trygonometrię chce powtórzyć sobie

tylko muszę skończyć dział w sumie prosty
''Przeksztalcenia wykresow funkcji''
19 lip 00:44
ciuchcia: zapytaj ciocię
Etę
19 lip 00:44
Piotr: Eta co to za wzór ktory podal
ciuchcia 
?
19 lip 00:45
ciuchcia: nawet nie musisz już pytać

dostałeś promocje "3 in 1"
19 lip 00:45
Piotr: Właśnie nie wiem do czego te wzoreczki
19 lip 00:47
Eta:

Oblicz pole trapezu wiedząc ,że P
1= 9 P
2= 4
Oblicz pola P
3 i P
4 = ?
19 lip 00:47
ciuchcia: wykorzystać te wzorki na maturze, to prawie jak otrzymać virtuti militari
19 lip 00:48
Piotr: trojkaty w ktorych sa pola P3 i P4 sa podobne ale co dalej hmm ?
19 lip 00:50
19 lip 00:50
19 lip 00:52
Piotr: Ok, przeanalizuję to dzisiaj wieczorem

. Dziękuję
19 lip 00:54
19 lip 00:54
Piotr: 
19 lip 00:56
Eta:
Wpisz w forumową wyszukiwarkę "Eta, trapez"

Zobaczysz ile razy ten wzorek był wykorzystywany
19 lip 00:56
Piotr: Właśnie widzę, coś tam mi się obiło o uszy, ale ''wyleciało'' , bo rzadko jakoś używałem tego
wzoru do zadań
19 lip 00:57
ciuchcia: dlatego to jest święty wzór, dziwię się, że go w tablicach nie umieszczą (maturalnych rzecz
jasna

)
19 lip 00:57
Eta:
Nie umieszczą? bo myślę, że go nie znają

19 lip 00:59
Piotr: Wolą jak uczniowie na maturze zabłysną i wyprowadzą sami ten piękny wzorek
19 lip 00:59
ciuchcia: bo nie jest schematyczny, pewnie dlatego
19 lip 01:00
pigor: ... . Dane są liczby a,b,c ∈ R takie, że równanie ax$4+bx
2+c= 0 ma cztery
rozwiązania rzeczywiste x
1,x
2,x
3,x
4. Oblicz wartość wyrażenia |x
1|+ |x
2|+ |x
3|+ |x
4| .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla mnie ciekawe zadanie i aby "włożyć" je do swojego archiwum, to może ja pokażę
... jak w pewnej reklamie np. tak :
równanie dwukwadratowe jeżeli ma 4 rozwiązania, to są one parami przeciwne
x
1= −x
2 i x
3= −x
4, a więc jeśli
x2=y >0 i y
1+y
2=−
ba i y
1y
2=
ca ⇒
⇒ |x
1|=|x
2|=
√y1 i |x
2|=|x
3|=
√t2 ⇒
⇒ (*)
|x1|+|x2|+|x3|+|x4|= 2(|x
1|+|x
2|
)=
2(√y1+√y2)=?, ale
√y12+
√y12= −
ba i
√y12√y22=
ca /*2 ⇔
⇔
√y12+
√y12= −
ba i 2
√y1√y2=
2a√ac /+ stronami ⇒
⇒ (
√y1+
√y2)
2=
2a√ac−
ba ⇒
√y1+√y2=√2a√ac−ba,
więc stąd i z (*) mamy
|x1|+|x2|+|x3|+|x4|= 2√2a√ac−ba .
20 lip 19:05
pigor: ...o kurcze , oczywiście tam miało być
nie |x2|=|x3|=√t2 tylko |x3|=|x4|=√y2 ,przepraszam ;
20 lip 19:48