Korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia, usuń niewymierność z mian
kamczatka: Korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia, usuń niewymierność z mianownika liczby:
12 lip 10:27
kamczatka: Znalazłem takie rozwiązanie:
a =
3√5
b =
3√3
| 2 | | 2(a−b) | | 2(3√5−3√3) | |
| = |
| = |
| = |
| a2+ab+b2 | | a3−b3 | | (3√5)3−(3√3)3 | |
Tylko co się stało z
3√15 ?
bo
3√25 się zamieniło na
3√5
a
3√9 na
3√3 tak ?
12 lip 10:38
Aga1.: Skoro
a=3√5, b=3√3, to
a2+ab+b2=(3√5)2+3√5*3√3+3√3)2=3√25+3√15+3√9
Natomiast a3−b3=(3√5)3−(3√3)3=5−3=2
12 lip 12:54
kamczatka: | | 2(a−b) | |
a możesz wyjaśnić czemu jest akurat |
| ? a nie mnożenie przez mianownik czyli |
| | a3−b3 | |
3√25+
3√15+
3√9
12 lip 15:03
12 lip 15:50
Aga1.: | 2(a−b) | | 2(a−b) | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| a3−b3 | | (a−b)(a2+ab+b2) | | a2+ab+b2 | |
12 lip 18:29
kamczatka: dalej nie mogę tego zrozumieć. Proste przykłady umiem.
Ale czemu tutaj w mianowniku nie mnożymy przez a2+ab+b2?
14 lip 15:54
Mila:
| 2 | | 3√5−3√3 | |
| * |
| = |
| 3√25+3√15+3√9 | | 3√5−3√3 | |
| 2*(3√5−3√3) | |
| = |
| (3√5−3√3)*(3√25+3√15+3√9) | |
| | 2*(3√5−3√3) | |
= |
| = |
| | (3√125+3√75+3√45−3√75−3√45−3√27) | |
=
3√5−
3√3
Zamiast wykonywać mnożenie można od razu napisać wynik w mianowniku, bo to wynika z wzoru,
podała
Aga.
14 lip 16:39
Basia: odpowiedź do pytania z15:54
bo tu już mamy a2+ab+b2
3√25 + 3√15 + 3√9 = (3√5)2 + 3√5*3√3 + (3√3)2
i to jest właśnie dla a=3√5 i b=3√3 to a2+ab+b2
czyli trzeba pomnożyć przez a−b = 3√5−3√3 aby dostać a3−b3 = 5−3 = 2
14 lip 17:36
kamczatka: wreszcie to zrozumiałem dzięki.
15 lip 16:51
kamczatka: a jeśli jest (3−3√7)(3+3√7) = 9+33√7−33√7−3√49 to co zrobić z tym 3√49 ?
15 lip 17:04
Piotr: | | 1 | |
Chodzi Ci o to, że masz takie cos |
| ? |
| | 3−3√7 | |
15 lip 17:10
kamczatka: tak, i to już mam wyliczone ze wzoru skróconego mnożenia ale chciałem sprawdzić czy da się
normalnie to wymnożyć.
15 lip 17:14
kamczatka: to da się to normalnie wymnożyć ? (3−33√7)(3+33√7) bez wzoru skróconego mnożenia ?
15 lip 21:20
matura:
wymnażaj każdy razy każdy

wzór skróconego mnożenia jest o wiele szybciej i zakoduj to sobie
lepiej
15 lip 21:21
kamczatka: Tutaj wymnożyłem każdy razy każdy:
9+33√7−33√7−3√49
ale nie wiem co zrobić z 3√49?
15 lip 21:23
matura: nic z tym nie zrobisz
15 lip 21:24
kamczatka: no właśnie to chyba w tym przypadku bez zastosowania wzoru skróconego mnożenia nic nie
zdziałamy. Ze wzoru już mam to obliczone.
15 lip 21:26
bezendu: podałem Ci link już kiedyś do tych zadań

nawet tam nie zajrzałeś

a masz tam przykład na
3√
15 lip 21:33
15 lip 21:36
kamczatka: zajrzałem, tylko tam były prostsze przykłady
15 lip 21:41
16 lip 11:19