W sadzie rosną tylko jabłonie i grusze. Sadownik zamierza powiększyć liczbę grus
kamczatka: W sadzie rosną tylko jabłonie i grusze. Sadownik zamierza powiększyć liczbę grusz o 24 %. Jeśli
zrealizuje swoje zamierzenia, to liczba drzew w jego sadzie wzrośnie o 3 %. Jaki procent drzew
w tym sadzie stanowią obecnie jabłonie

Rozwiązanie:
x − jabłonie
y − grusze
Układ równań, więc zrób klamry:
x + y = 100 /(−1)
x + 1,2y = 103%
Układ równań, więc zrób klamry:
−x − y = − 100%
x + 1,2y = 103%
0,24y = 3%
y = 12,5 %
x − 12,5 = 100%
x = 87,5%
Nie rozumiem tej linijki:
x + 1,2y = 103%
skąd 1,2y ?
12 lip 09:43
wredulus_pospolitus:
jak już to nie 1,2y tylko 1,24y ... przecież o 24% zwiększa liczbę grusz
12 lip 09:49
kamczatka: czyli będzie x+1,24y = 103% a reszta dobrze zostaje ?
12 lip 10:12
Aga1.: Ja tego rozwiązania nie rozumiem.
Jak może być x+y=100%?
Czyli x+y=1.
12 lip 13:09
kamczatka: to źle jest rozwiązane ?
12 lip 15:13
pigor: ..., ja widzę to tak :
niech
j+g= s − liczba drzew ( j − jabłoni i g=s−j − grusz) w sadzie, to modelem
matematycznym zadania może być równanie :
j+124%(s−j)= 103%s ⇔ j+124%s−124%j= 103%s ⇔ 21%s= 124%j−j /*100 ⇔
⇔ 21s= 124j−100j ⇔ 21s= 24j ⇔ j=
2124s ⇔ j=
78s =
78*100%s ⇔
⇔
j = 87,5%s , a więc
odp. jabłka stanowią obecnie
87,5% wszystkich drzew w sadzie . ...
12 lip 15:35
kamczatka: a to te moje rozwiązanie nie może być ?
12 lip 16:35
kamczatka: Bo w podr mam rozwiązanie takie ale nie rozumiem jego:
g−liczba grusz j − liczba jabłoni 0,24g − o tyle drzew powiększy się sad.
| 0,24 | |
| = 0,03, stąd j=7g ale skąd oni wzieli 7g? |
| g+j | |
| j | | 7 | | 7 | |
| *100%= |
| *100%= |
| *100%=87,5% |
| g+j | | g+7g | | 8 | |
12 lip 16:41
kamczatka: ktoś wie jak oni wyliczyli te 7g?
12 lip 17:08
Mila:
0,24g − o tyle zwiększyła się liczba drzew w sadzie
| | 0,24g | |
|
| *100%=3%⇔ |
| | liczba wszystkich drzew na początku | |
24g=3(g+j)
24g=3g+3j
21g=3j
j=7g
12 lip 18:49
Mila:
| j | |
| *100% − taki procent wszystkich drzew ( nowej liczby) stanowią jabłonie. |
| j+1,24g | |
12 lip 19:35
kamczatka: ale nie wyszło 87,5% a powinno bo tak mam w odp.
12 lip 21:39
kamczatka: pigor skąd tutaj 21% ? :
21%s= 124%j−j /*100
12 lip 21:43
Eta:
124−103= 21
12 lip 21:51
Mila:
Czytaj uważnie co napisałam, chciałam Ci przybliżyć problemy z %.
| j | |
| *100% −taki procent wszystkich drzew stanowią obecnie (przed realizacją planów) |
| j+g | |
jabłonie.
12 lip 21:52
Mila: Teraz oblicz.
12 lip 21:56
pigor: Mila prosi cię, abyś jednak podstawił(a) za j=7g i obliczył(a) to .
12 lip 23:47
Mila: I wyjdzie wynik, jak u
Pigora.
Kamczatka nie czyta.
13 lip 15:50