FUNKCJA LINIOWA
Zasmaczysty: Punkty A=(−4,3) i B=(−1,−2) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego ABC.
| | 1 | |
Punkt C leży na prostej y=− |
| x+13. Oblicz współrzędne wierzchołka C. |
| | 2 | |
4 cze 11:00
aniabb:

C(10,8)
4 cze 11:09
Zasmaczysty: No dzięki, tylko że mogłabyś mi wytłumaczyć jak to zrobiłaś?
4 cze 11:16
4 cze 11:26
aniabb:
czyli prosta AB to y= −5/3 x− 323
środek AB to E(−2,5 ; −0,5)
symetralna EC to y= 3/5 x +2
C(10,8)
4 cze 11:33
Zasmaczysty: Akurat symetralną umiem wyliczać bardziej mi chodziło skąd się wzięła ta niebieska linia.
| | yB−yA | |
I jeszcze mam pytanie do czego jest ten wzór: aAB= |
| |
| | xB−xA | |
4 cze 11:36
aniabb: niebieska się wzięła z treści zadania

wzór jest na policzenie współczynnika kierunkowego szybciej niż ze wzoru co masz w linku
4 cze 11:38
Zasmaczysty: | | 1 | |
aaa to jest ta prosta y=− |
| x+13 ale skąd wiedziałaś gdzie ją narysować? |
| | 2 | |
4 cze 11:42
aniabb: no przecież jest podany wzór ... podstawiasz kilka iksów i rysujesz..
4 cze 11:48
pigor: ... , analitycznie np. tak: y= −−
12x+13 /*2 ⇔ 2y==x+26 ⇔ x=26−2y ⇒
⇒ (*)
C=(x,y)= (26−2y, y)= ? i A=(−4,3) i B=(−1,−2), więc ΔABC równoramienny,
to
|AC|= |BC| ⇔ AC
2= BC
2 ⇔ (26−2y+4)
2+(y−3)
2= (26−2y+1)
2+(y+2)
2 ⇔
⇔ (30−2y)
2 − (27−2y)
2= (y+2)
2 − (y−3)
2 ⇔
⇔ (30−2y−27+2y)* (30−2y+27−2y)= (y+2−y+3)* (y+2+y−3) ⇔ 3(57−4y)= 5(2y−1) ⇔
⇔ 171−12y= 10y−5 ⇔ 22y= 176 ⇔
y= 8 i z (*)
x= 26−16=
10,
zatem
C= (10,8) − szukany punkt C trójkąta równoramiennego . ...
4 cze 12:08
Zasmaczysty: Rozumiem już wszystko prócz tego jak wyliczyć "symetralną EC"
4 cze 12:59
5-latek : Nasze zadanie aby wyznaczyc symetralna EC sprowadza sie do tego aby wyznaczyc prosta
prostopadla do prostej AB i przechodzacej przez punkt E
Rownanie prostej AB masz , wsplrzedne punktu E masz wiec wyznacz rownanie prostej EC.
Pytanie . Jaki jest warunek aby proste byly prostopadle?.
4 cze 13:33
Zasmaczysty: | | 5 | | 2 | |
równanie proste AB: y=− |
| x−3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
punkt E: (−2,5;−0,5)
aby były prostopadłe a1*a2=−1
I tera nie wiem jak wyliczyć to B. Jak próbowałem to mi wyszło że b=−1 a powinno 2
4 cze 13:47
agulka: Symetralna EC jest prostopadła do prostej przechodzącej przez punkty A i B czyli do prosej
| | 5 | | 11 | | 5 | | 1 | |
y=− |
| x+ |
| i przechodzi przez punkt E=(− |
| , |
| ). |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | |
Warunek prostopadłości: a*a1=−1. Dla prostej y=− |
| x+ |
| a=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
Symetralna EC: y=a1x+b, czyli − |
| *a1=−1⇒a1= |
| , czyli y= |
| x+b. Przechodzi ona |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | | 3 | | 5 | |
przez punkt E=(− |
| , |
| ), czyli |
| = |
| *(− |
| )+b⇒b=2. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | |
| | 3 | |
Stąd równanie symetralnej EC to y= |
| x+2. |
| | 5 | |
4 cze 13:48
pigor: .... symetralna EC prostej AB

możesz też np. tak :
znamy A=(−4,3), B=(−1,−2) i C=(10,8), to
AB
→=[−1+4,−2−3]= [3,−5] − wektor normalny symetralnej EC, więc
EC : 3(x−10)−5(y−8)=0 ⇔
3x−5y+10 − szukane równanie EC . ...
4 cze 14:29