Znaleźć wzór jawny ciągu
kormen: Witajcie,
jak policzyć po kolei to zadanie: Znaleźć wzór jawny ciągu a takiego, że:
a(n+2) − 5a(n+1) + 6a(n) =n
n+2 jest w indeksie dolnym oczywiscie
a(0) = 0 i a(1) = 1.
30 maj 16:53
30 maj 16:57
kormen: Tak, funkcje tworzące.
30 maj 17:00
30 maj 17:09
kormen: Doszedłem do momentu, że mam taki wielomian:
[c1 (n+2) + c0] − 5[ c1 (n+1) + c0] + 6[ c1 n+c0] = n
wobec czego wyliczyłem, że c1 = 1/2
n(c1−5c1+6c1)=n
ale nie mam pojęcia jak wyliczyć c0 ?
30 maj 21:22
Krzysiek: A jak doszedłeś do takiego momentu korzystając z funkcji tworzących?
30 maj 21:37