Zadanka
Ajtek:
Witam,
zadanka zaraz zacznę wrzucać. Zainteresowana ma się pojawić ok 21:30. Proszę o podpowiedzi, a
nie o pełne rozwiązania. Z góry dziękuję

.
27 maj 21:07
Ajtek: Zadanie 1. Przedstaw lokalne własności funkcji: f(x)=5x+3lnx
w otoczeniu punktu x0=e.
a) Sprawdź czy funkcja jest rosnąca w punkcie x0 i wyznacz przyrost
krańcowy (różniczkę) funkcji f w tym punkcie.
b) Wykorzystując różniczkę funkcji f w punkcie x0, oblicz przybliżoną
wartośź funkcji f w punkcie x1=3 (można przyjąć Δx =0,27).
c) Wyznaczyć elastyczność w punkcie x0 i zinterpretuj uzyskany wynik.
Wykorzystując tą elastyczność wyznacz przybliżoną wartość f(3).
27 maj 21:18
Basia: Witaj Ajtek
Pisz każde zadanie w nowym poście. Tak jest znacznie bardziej czytelnie.
Wskazówki za chwilę.
27 maj 21:22
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
Zastanawiałem się właśnie nad tym. Zrobię tak, jak mówisz. Koejne zadanko wrzucę jak pojawi się
zainteresowana.
27 maj 21:23
asdf: a) zbadać znak pierwszej pochodnej w x
0 = e
b) x
0 = e
| | f(x0+ Δx) − f(x0) | |
f'(x0) ≈ |
| |
| | Δx | |
f(x
0+Δx) ≈ f'(x
0)Δx + f(x
0)
c) nie wiem o co chodzi
27 maj 21:25
Ajtek:
Cześć
asdf 
.
27 maj 21:26
asdf: czesc, rozwiązałbym ale mi sie nie chce...zbrzydły mi już te granice i pochodne
27 maj 21:27
Ajtek:
Nie chodzi o pełne rozwiązanie na tą chwilę. Jak sobie
Nika1410 nie będzie radziła, to
wtedy ewentualnie. Z drugiej strony przy kodowaniu granic tutajczasami szlag trafia

.
27 maj 21:29
27 maj 21:31
Ajtek:
No to czekamy na zainteresowaną. Za pomoc dziekuję

. Następne zadanie w nowym wątku jak się
pojawi.
27 maj 21:33
27 maj 21:44
27 maj 21:45
Basia: wrrrrrrrrrrrrr..................
a kto powiedział, że
ta granica
nie istnieje
istnieją tylko prawostronna = +
∞ i lewostronna = −
∞
jakie tłumaczenie, takie wyniki
27 maj 21:50
Ajtek:
To też fakt. Ale idea jest mocna

.
27 maj 21:53
27 maj 21:57
asdf: 21:53
27 maj 21:58
bezendu:
27 maj 21:58
Basia: ech.................
27 maj 21:59
bezendu: Tylko tan nie agent a raczej agentka
27 maj 22:01
27 maj 22:01
bezendu: Każdemu mogą się zdarzyć błędy

sam jestem tego przykładam a @Basia dobrze o tym wie
27 maj 22:06
Nika1410: to rozumiem zadanie, jest całkiem proste, a wydawało się bardziej skomplikowane. Dzięki
27 maj 22:20
Ajtek:
O jest Urocza

. No to lecimy z następnym w nowym wątku.
27 maj 22:23
Basia: Ciekawe.................
Nie ma na liście takiego nicku
27 maj 22:26
Ajtek:
Basia,
Nika1410=Urocza, to takie podstawienie
27 maj 22:28
Basia: Ajtek umiem czytać (i nawet pisać)

Ani takiego, ani takiego nie ma.
27 maj 22:30
Vizer: Ale Niki też nie ma, zresztą już od jakiegoś czasu zauważyłem, że tablica płata psikusy,
kiedyś po 45 min nieaktywności przesuwało na początek listy, teraz różnie, czasem po 5
minutach.
27 maj 22:30
Ajtek:
Cześć
Vizer. W wątku jest jak widzisz. A co do tablicy..... no cóż, rok szkolny się końcy
to i tablica ma dosyć

.
27 maj 22:32
Basia: Fakt. Płata jakieś psikusy. Wg niej dopiero weszłam. A byłam za Etą.
27 maj 22:33
Ajtek:
A możecie robić wykresy? Mi się nie łąduję "kartka w kratkę" jak kliknę rysuję
27 maj 22:35
27 maj 22:35
Vizer: Coś się popsiuło, ale nie jest to jakieś frustrujące, chociaż czasem jest potrzeba
podglądnięcia kto jest na forum.
27 maj 22:35
Vizer: Ajtek zamknij okno podglądu i jeszcze raz kliknij podgląd czasem po prostu nie wchodzi za
pierwszym razem
27 maj 22:37
Ajtek:
Ale mi nie wchodzi za każdym razem

.
27 maj 22:38