α=90
wybierasz dowolny P na końcowym ramieniu
P(0,y) i y>0 czyli r=y
| y | y | |||
sin90 = | = | = 1 | ||
| r | y |
| 0 | ||
cos90 = | = 0 | |
| r |
| 0 | ||
ctg90 = | =0 | |
| y |
| y | y | |||
sin270 = | = | = −1 | ||
| r | −y |
| 0 | ||
cos270 = | = 0 | |
| r |
| 0 | ||
ctg270 = | = 0 | |
| y |
| 0 | ||
sin180 = | = 0 | |
| r |
| x | x | |||
cos180 = | = | = −1 | ||
| r | −x |
| 0 | ||
tg180 = | = 0 | |
| x |
Co się głupio pytam.
Ostatnio dowiedziałam się, że dziedziną funkcji f (czeronej) jest <−2;5>
oraz, że g (niebieska) jest monotoniczna,
a h (zielona) jest rosnąca dla x∊<−2;0>∪<4;6>.
To było robione przez nauczycielkę lub na lekcji pod jej nadzorem.
No comment.