Matura
bezendu:

Punkty A,B,C,D,E dzielą okrąg na 5 równych łuków. Mira zaznaczonego na rysunku kąta wpisanego
AFE jest równa ?
odp 72
o ?
26 maj 22:39
Eta:
360:5= 72
o −−− to miara kata środkowego
zatem <e= 36
o
26 maj 22:41
Eta:
@
bezendu
Jestem w
26 maj 22:42
bezendu: przepraszam
26 maj 22:44
bezendu:
dopiero zaczynam te kąty więc mogą się zdarzać takie głupie błędy za które już przepraszam
26 maj 22:45
Basia:
bezendu od rana tu buszuje; już chyba za długo
26 maj 22:45
Eta:

............ i więcej takich błędów nie chcę widzieć!
26 maj 22:45
bezendu: @Basia we wtorek maturka próbna nie mogę odpuścić
26 maj 22:46
bezendu: ok postaram się
26 maj 22:46
Eta:
No .....
26 maj 22:47
bezendu: Jeszcze jedno w klimacie matury
| | 1 | |
Liczby 2a+1, 4a i |
| (20a+1) są kolejno sinusem, kosinusem i tangensem pewnego kąta α. |
| | 4 | |
Znajdź liczbę a
20a
2+a−2a−1=0
20a
2−a−1=0
Δ=(−1)
2−4*20*(−1)=81
√Δ=9
| | 1 | |
więc zostaje a=− |
| ponieważ a∊<−1,1> |
| | 5 | |
zgadza się
26 maj 23:09
bezendu: ?
26 maj 23:24
26 maj 23:31
asdf: i co to za warunek <−1,1>?
26 maj 23:32
asdf: juz mi sie pier... α ≠ a....nie tykam dzisiaj juz matmy..
26 maj 23:38
bezendu:
27 maj 16:40
bezendu: .
27 maj 19:35
Basia: dobrze jest
bezendu
powinno być jeszcze założenie 4a≠0 ⇔ a≠0
asdf
| | 1 | |
dlaczego nie może być |
| ? |
| | 4 | |
ano dlatego, że wtedy
| | 1 | |
sinx = 2* |
| +1 = 1,5 a to jest niemożliwe |
| | 4 | |
to też należało wyraźniej napisać
komplet założeń:
−1 ≤ 2a+1 ≤ 1
−1 ≤ 4a ≤ 1 i 4a≠0
27 maj 22:41
bezendu: Dziękuje
27 maj 22:45
bezendu:
| | 1 | |
napisałem, że zostaje a=− |
| |
| | 5 | |
27 maj 23:05
bezendu: @
Eta gdzie jest Twój post ?
27 maj 23:05
Eta:
Wyparował

Nie widziałam,że wcześniej już miałeś podane uzasadnienie przez Basię
27 maj 23:07
asdf: @Basia
wiem...pisalem − pomylilo mi sie, ze to wartość, a nie kąt.
27 maj 23:07
bezendu: i teraz to wygląda jak bym pisał sam do siebie
27 maj 23:08
Eta:
Masz

w nagrodę
27 maj 23:09
bezendu:
27 maj 23:12
Eta:
Było
robaczywe
27 maj 23:14
bezendu: Nie pójdę jutro na maturkę
27 maj 23:15
27 maj 23:18
Eta:
Myślę,że będą podobne
27 maj 23:19
bezendu: to jutro będzie
27 maj 23:19
bezendu: a ok zaraz ją zrobię
27 maj 23:20
bezendu: Nie ma zadania z pociągami
27 maj 23:23
Mila: Dlaczego nie pójdziesz?
27 maj 23:38
bezendu: pójdę oczywiście
27 maj 23:50
bezendu: @Eta a masz arkusz z poziomu rozrzerzonego?
27 maj 23:53
27 maj 23:55
bezendu: dziękuję

i dobranoc
27 maj 23:56