dana jeste prosta
aniusia: dana jest prosta l:y=2x−. Wyznacz równanie prostej k równoległej do prostej l przechodzącej
przez punkt A=(3,−4)
9 maj 23:50
9 maj 23:53
QWE: każda prosta ma ogólną postac y=ax+b
żeby prosta była równoległa do drugiej prostej to współczynniki kierunkowe( te przy x) muszą
być równe
czyli mamy już y=2x+b
Wiemy że pkt A leży na tej prostej czyli
−4=2*3+b
−4=6+b
b=−10
czyli y=2x+10
9 maj 23:56
aniusia: dzieki
10 maj 00:05
aniusia: dana jest prosta l:y=−1/3x−6. Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l i
przechodzącej przez punkt A=(1,2).
10 maj 12:39
aniabb: y=3(x−1)+2 = 3x−1
10 maj 12:40
aniusia: ale jak tylko to jest rozwiazaniem
10 maj 12:43
10 maj 12:45
aniusia: ale jak tylko to jest rozwiazaniem
10 maj 12:45
aniusia: nie rozumiem wogóle geometria analityczna jest dla mnie jak czarna magia
10 maj 12:48
aniusia: pomocyy
10 maj 12:51
aniabb: skoro w poleceniu jest równanie prostej to równanie y=3x−1 jest rozwiązaniem
10 maj 12:51
aniusia: no dobrze ale w takim razie ile równa sie a
10 maj 12:55
aniabb: przeczytaj wpis o 12:45 a=3
10 maj 12:57
aniusia: a no tak
10 maj 12:58
10 maj 13:01
aniusia: równanie prostej 5x−2y+4=0 zapisz w postaci kierunkowej , a równanie prostej y=2/3x−1/2 zapisz
w postaci ogólnej o współczynnikach całkowitych.
10 maj 13:10
aniabb: postać kierunkowa to sam y po jednej stronie
5x−2y+4=0
5x+4=2y
2.5x+2=y
y=2.5x+2
10 maj 13:15
aniabb: postac ogólna to wszystko po jednej stronie a po drugiej 0
y=2/3x−1/2
y−2/3x+1/2=0 /•6 żeby nie było ułamków
6y−4x+3=0 postać ogólna
10 maj 13:16
aniusia: dzieki
10 maj 21:49
aniusia: wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(−2,3) i B=(2,1)
10 maj 21:51
aniusia: wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(−2,3) i B=(2,1)
10 maj 21:57
aniusia: prosze pomożcie mi te zadania sa moja przepustka do egzaminu
10 maj 22:02
Mila:

A=(−2,3) i B=(2,1)
Symetralna odcinka, to prosta prostopadła do AB i przechodząca przez środek AB.
| | −2+2 | | 3+1 | |
S=( |
| , |
| )=(0,2) środek AB |
| | 2 | | 2 | |
Prosta AB:
y=ax+b
3=−2a+b
1=2a+b dodaję stronami
| | −1 | |
2b=4⇔b=2, 1=2a+2⇔b=2 i a= |
| |
| | 2 | |
AB:
symetralna:
s:
y=2x+b, b=2
y=2x+2
II sposób, korzystamy z własności symetralnej odcinka.
Każdy punkt symetralnej odcinka jest jednakowo odległy od końców odcinka
⇔P(x,y) − punkt leżący na symetralnej AB
√(x+2)2+(y−3)2=
√(x−2)2+(y−1)2 /
2
(x+2)
2+(y−3)
2=(x−2)
2+(y−1)
2⇔
x
2+4x+4+y
2−6y+9=x
2−4x+4+y
2−2y+1⇔
−4y=−8x−8 /:(−4)
y=2x+2
10 maj 22:25
10 maj 22:36
aniusia: dziekuje
10 maj 22:43
aniusia: wykaż że trójkąt o wierzcholkach A=(−2,4) B=(2,2), C=(−3,−8) jest prostokatny
10 maj 22:52
10 maj 22:55