ciagi arytmetyczne i geometryczne
:)): potrzebuje pomocy na jutro

a wiec :
1.Jesli (4, x, 36) jest ciagiem geometrycznym o dodatnich wyrazach to:
A. x=3 B.x=6 C.x=10 D.x=12
2.Ciagiem arytmetycznym o roznicy 3 jest ciag :
A. a
n=3n−1 B.a
n=2n−3 C.a
n=n+3 D.a
n=−n+3
3. W ciagu arytmetycznym a
2=5 i a
5=11. Wyznacz ten ciag.
4.W ciagu geometrycznym a
3=10 i a
6=80. Wyznacz ten ciag.
5.Oblicz log
2 (log
3 (log
4 64))
| | 2sin600+ 4cos 300 | |
6.Oblicz |
| |
| | 1−tg600 | |
Bede wdzieczna za to wszystko
13 kwi 20:47
13 kwi 20:55
13 kwi 20:55
;)): ale ja nie umiem tego zrobic a jutro mam egzaminy i musze to zaliczyc

dlatego pisze zeby
ktos mi pomogl bo caly dzien sie mecze i nie umiem
13 kwi 20:57
krystek: | | a3 | | a2 | |
1) z def ciśgu geometr. : |
| = |
| podstaw i wylicz |
| | a2 | | a1 | |
13 kwi 20:59
;)): a moze ktos mi to pomoc jakos zrozumiale zrobic czy cos naprawde jest to wazne
13 kwi 21:03
Krzysiek: naprawde takie zadania byly na forum
zadanie nr 2 . jesli nie wiesz to po prostu licz ile sa rowne wposzczegolne wyrazy ciagu np w
a) a
n=3n−1 to tutaj a
1= 3*1−1=2 a
2=3*2−1=5 a
3=3*3−1=9 teraz a
2=a
1+r to
r= a
2−a
1 to r= 5−2=3 i np jeszcze a
3=a
2+r to r= a
3−a
2=8−5=3 jest roznica 3? . no
jest .
Sprawdz teraz B.C D. tak samo .
Zadanie nr 3
Masz tak a
2=5 i a
5=11 to a
2=a
1+r =5 i a
5=a
1+4r=11
Rozwiaz ten uklad rownan
a
1+r=5
a
a+4r=11 −−−wylicz z tego a
1 i r
Potem wyliczone dane podstaw do wzor na a
n−ty wyraz ciagu arytmertycznego czyli
a
n=a
1+(n−1)*r. sprawdz jeszcze czy sie nie pomylilem we wzorze na a
n
Zadanie nr 4
to samo tylko wtym ciagu policzymy a
1 i q −czyli iloraz . Jak powstaje lkolejny wyraz ciagu
geometrycznego to wiadomo −man nadzieje
| | a6 | | 80 | |
Wiec mozemy zapisac ze |
| =q3 to |
| =q3 to 8=q3 to q=2 bo 3√8=2 |
| | a3 | | 10 | |
Teraz tez mozemy zapisac ze a
3=a
1*q
2 to wlicz z tego a
1
Teraz na ogolny wyraz ciagu a
n=a
1*q
n−1 podstaw policzone dane .
Nie bede CI tego rozwiazywak do konca −musisz tez TY wlozyc troche pracy.
Zadanie nr 6 . Poszukaj w tablicach ile jest rowne sin60, cos30 i tg60 i podstaw do
wzoru i policz np tg60=
√3
Zadanie z logarytmem log
2(log
3(log
464)=log
2(log
33)=log
21=0 bo log
464=3
bo 4
3=64 log
33=1 i log
21=0 bo 2
0=1 ....popatrz tutaj na wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
Dobry
wieczor KRystek.

Serdecznie pozdrawiam
13 kwi 21:44
Olcia: w tym 3 zadaniu wyszlo mi 3
13 kwi 21:57
Krzysiek: To jesli wyszlo a1=3 to teraz podstaw za a1=3 do 1 rownania i wylicz ile=r
13 kwi 22:21
Krzysiek: no to dobrze widze ze dupa z roku to masz nr3
a1+r=5
a1+4r=11 wyznaczam a z 1 rownania i mam a1=5−r i to wstawiam do 2 rowqnania
5−r+4r=11 to
3r=6 to r=2 teraz wstawiam za r=2 do1 rownania i wyliczam a1
a1+2=5 to a1=3
Teraz dane wstawiam do wzoru na wyraz ogolny an=a1+(n−1)*r to an=3+(n−1)*2 i to jest
wyznaczony ciag
13 kwi 22:39
Krzysiek: Zadanie nr 4 to juz chyba rozwiazesz do konca ?
Zadanie nr 6
| | √3+2√3 | | 3√3 | |
| = |
| = |
| −−−−−−usuwam teraz |
| 1−√3 | | 1−√3 | | 1−√3 | |
nieewymiernosc z mianownika i
| 3√3 | | 1+√3 | | 3√3+9 | |
| * |
| = |
| sprawdz jeszcze czy sie nie pomylilem. |
| 1−√3 | | 1+√3 | | −2 | |
Pisalem wczoraj Kai

zeby nie rozwiazywala do konca zadan a sam co robie ?
13 kwi 23:11