Oblicz pole i obwód trójkąta
gostek: Oblicz pole i obwód trójkąta o wierzchołkach: A=(2,6), B=(5,−3), C=(0,−6)
12 kwi 12:57
Kaja: skorzystaj ze wzoru |AB|=√(xB−xC)2+(yB−yA)2.
12 kwi 13:13
Kaja: napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, wyznacz do niej prostą prostopadłą.
potem wyznacz punkt przecięcia tych dwóch prostych (powiedzmy punkt D). policz |CD| (czyli
wysokość tego trójkąta).
12 kwi 13:15
Kaja: jeśli znasz wzór na odległość punkty od prostej, to zamiast pisać równanie prostej prostopadłej
i wyznaczać punkt przecięcia prostych, może skorzystać z tego wzoru.
12 kwi 13:16
Krzysiek: do obwodu policz dlugosc odcinka |AB| i |BC| i |AC| i dodaj te dlugosci
Dlugosc odcinka liczysz ze wzoru d=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2.
NP dlugosc odcinka |AB|=
√(5−2)2 +(−3−6)2 to |AB|=
√90 to
|AB|=
√2*
√45=
√2*
√5*
√9=3
√10
Oblicz tak pozostale boki i je dodaj
Teraz pole trojkata
jeden ze sposobw moze byc taki
1. Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i C czyli rownanie prostej
przechodzacej przez 2 punkty
2. Oblicz ze wzoru (na odleglosc punktu od prostej ) odleglosc punktu B od prostej AC ) .
Bedzie to jednoczesnie wysokosc tego trojkata
| | 1 | |
Z obwodu masz obliczona dlugosc odcinka |AC| wiec pole tego trojkata = |
| |AC| * policzona |
| | 2 | |
wysokosc z puktu drugiego. . Trudne ?. nie jest trudne .
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html −−−−−−−−−−−−−−masz tu bardzo przydatne do tego zadania linki
12 kwi 13:25
12 kwi 13:28
Krzysiek: Przepraszam to miala byc strona na serwer
12 kwi 13:34