wartość bezwzględna
bezendu: Mila https://matematykaszkolna.pl/forum/194516.html
pamiętasz jak miałem takie zadanie
|3x−7|=|5x−9| i napisałem,że można to zrobić
(3x−7)
2=(5x−9)
2
to chyba nie do końca to jest dobrze bo powinno być moim zdaniem
|3x−7|=|5x−9|
3x−7=5x−9 lub 3x−7=−5x+9 wyniki są takie same jak bym zrobił
(3x−7)
2=(5x−9)
2
4 kwi 20:56
4 kwi 20:58
moduł: jak to w końcu jest z tymi modułami?
4 kwi 20:59
bezendu: moduł niestety nie umiem Ci pomóc
4 kwi 21:01
$$: przenieś moduł na drugą stronę i rozwiązuj przedziałami,..
4 kwi 21:04
Eta:
|a|=|b| ⇒ a=b v a= −b
4 kwi 21:07
$$: nie spamuj, tylko rozwiąż przedziałami..
4 kwi 21:07
Godzio:

Tak jak mówi
$$ takie zadania rozwiązujemy w odpowiednich przedziałach:
4 kwi 21:08
bezendu: $$ właśnie chodzi o to żeby nie robić tego przedziałami
Eta czyli która wersja jest poprawna

3x−7=5x−9 lub 3x−7=−5x+9
czy to
(3x−7)
2=(5x−9)
2 lub (3x−7)
2=(−5x+9)
2
4 kwi 21:09
bezendu: Godzio wiem, że można zrobić to na przedziały ale w zbiorze Andrzeja Kiełbasy był pokazany tez
taki sposób
4 kwi 21:11
moduł: Godzio, a czy mógłbyś mi jeszcze takie coś rozwiązać, bo muszę się dopiero nauczyć tej metody:
| | −x | |
I |
| I=−IxI ... albo Ty bezendu, jeśli ją już rozumiesz, to dla ćwiczenia. Bardzo zależy |
| | x+1 | |
mi na pełnym rozw.
4 kwi 21:11
Godzio:
Z kwadratami lepiej nie mącić

Albo przedziałami, albo tak jak
Eta.
4 kwi 21:12
Godzio: x ≠ − 1
| | −x | |
| |
| | = − |x| / * |x + 1| |
| | x + 1 | |
|−x| = − |x| * |x + 1| ⇒ |x| + |x| * |x + 1| = 0 ⇒ |x|(1 + |x + 1|) = 0
|x| = 0 lub |x + 1| + 1 = 0, ale |x + 1| + 1 > 0 więc sprzeczność, więc rozwiązanie to |x| = 0
⇒ x = 0
4 kwi 21:14
bezendu:
czyli wersja pierwsza

jak policzyłem to z kwadratami to wyszły mi dwa rozwiązani takie same
i zgadzały się z odpowiedzią i właśnie nie rozumiem bo raz jest pokazane, że są kwadraty a raz
że ich nie ma
4 kwi 21:14
moduł: dalej mi wychodzą dwa rozwiązania...
4 kwi 21:16
Godzio:
Przez kwadrat może powstać więcej rozwiązań niż jest (ale nie zawsze)
4 kwi 21:18
bezendu: hmm właśnie wiem, że może wyjść w rozwiązaniach różna Δ ale do tej pory wychodziły dwa takie
same pierwiastki
4 kwi 21:20
4 kwi 21:21
Eta:
Równanie typu |a|=|b| .......... tak jak podałam
4 kwi 21:21
bezendu: Eta posiadasz zbiór Andrzeja Kiełbasy
4 kwi 21:23
Eta:
W czym problem?
4 kwi 21:24
bezendu: zobacz jak mam teraz takie coś zadanie 127 maturalne w cz I
rozwiąż nierówność
|3x−7|≤|5x−9|
to muszę zrobić teraz
(3x−7)2≤(5x−9)2
(3x−7)2−(2x+1)2≤0
(3x−7−2x−1)(3x−7+2x+1)≤0
(x−8)(5x−6)≤0
4 kwi 21:28
PW:
|a|=|b| ⇔ a2=b2
Śmiało można podnosić stronami do kwadratu − dostajemy równanie równoważne.
Godzio ma rację, że podnoszenie do kwadratu może wprowadzać "obce"pierwiastki i na ogół
nie zaleca się tej metody. Jednak w tym wypadku obie strony (jako moduły) są nieujemne, więc
podnoszenie do kwadratu daje równanie równoważne.
4 kwi 21:34
bezendu: @PW wiem, że jest to równanie równoważne ale
Eta napisała, że poprawnie jest bez kwadratów
mam takie coś
|2x
2−3|=|3x
2−7|
2x
2−3=3x
2−7 lub 2x
2−3=−3x+7
4 kwi 21:38
PW: Matematycy to ludzie leniwi. Po pierwsze patrzymy, jak sie nie narobić. W tym wypadku bez sensu
byłoby podnoszenie do kwadratu (równanie czwartego stopnia). Przy Twoim pierwszym pytaniu
podnoszenie do kwadratu było sensowne (zamiast żmudnego "rozbijania na przedziały" mechaniczne
rozwiązanie równania kwadratowego).
4 kwi 21:47
4 kwi 21:49
bezendu: ale nie koniecznie muszę podnosić
Eta widziałem dziękuję, że poprawiłaś

ale jak bym miał x
4 to mógłbym wprowadzić pomocniczą t=x
2
4 kwi 21:51