ss
querry: wszystkie liczby spełniające nierówność Ix−2I ≥ I 2−x I należa do zbioru:
ja to mysle tak zrobic
−x+2 ≥−2+x
−x −x ≥ −2 −2
−2x ≥ −4 I : −2
x ≤ 2
x nalezy ( −
∞, 2 >



?
4 kwi 20:20
bezendu:
|x−2|≥|2−x| /2
(x−2)2≥(2−x)2
(x−2)2−(2−x)2≥0
(x−2+2−x)(x−2−2+x)≥0
2x−4≥0
2x≥4
x≥2
x∊(−∞,2>
4 kwi 21:00
querry: Dzięki bezendu!
4 kwi 21:31
bezendu:
4 kwi 21:32
Eta:
Przykro mi
bezendu ale to nie jest poprawne rozwiązanie !

|2−x|= |x−2|
|x−2|≥|x−2| ⇔|x−2|−|x−2|≥0 0=0 ⇒ x€R i zachodzi jedynie równość
4 kwi 21:48
Mila: (x−2)2≥(2−x)2
x2−4x+4≥4−4x+x2
0≥0
Bezendu masz tam błąd, powinieneś napisać:
0*(2x−4)≥)⇔0=0
4 kwi 22:20
bezendu: Mila a teraz

(x−2)
2−(2−x)
2≥0
(x−2−2+x)(x−2+2−x)≥0
(2x−4)*0≥0
4 kwi 22:26
Mila: Teraz , dobrze.
0=0 niezależnie od wyboru x
odp. x∊R
Jednak pytam po co komplikujesz prostą sprawę.
Najprościej tak, jak pokazała Eta, mniej okazji do popełnienia błędu.
4 kwi 22:32
bezendu: w zbiorze Andrzeja Kiełbasy widziałem taki sposób i postanowiłem tak to zrobić

zadanie 127 cz I
4 kwi 22:34
Mila: Tak, jest tam tak rozwiązana nierówność, jednak zwróć uwagę, że typ wyrażeń jest inny.
Zresztą
PW to Ci wyjaśnił.
4 kwi 22:39
bezendu: ok dziękuje
4 kwi 22:42
bezendu: Mila czyli lepiej nie stosować tego sposobu i robić to na przedziały
5 kwi 21:45
Mila: To zależy od sytuacji.
5 kwi 22:14
bezendu: Czyli np jak mam takie coś:
|3x+1|≤|2x+1| to tu mogę zastosować ten sposób
7 kwi 19:18
Mila: Tu będzie dobrze.
7 kwi 19:38
bezendu: |x+3|>|2x+1| a tu można zastosować
7 kwi 19:48
pigor: ... , np. tak :
I sposób:
|x+3| >|2x+1| /
2 ⇔ (x+3)
2 >(2x+1)
2 ⇔ x
2+6x+9 >4x
2+4x+1 ⇔
⇔ 3x
2−2x−8 >0 ⇔ 3x
2−6x+4x−8< 0 ⇔ 3x(x−2)+4(x−2)< 0 ⇔ (x−2)(3x+4)< 0 ⇔
⇔ 3(x−2)(x+
43)< 0 ⇔
−43< x< 2 ⇔
x∊(−43; 2) ;
II sposób:
|x+3| >|2x+1| ⇔
|2x+1|< |x+3| ⇔ −x−3< 2x+1< x+3 /+(−1) ⇔ −x−4< 2x< x+2 ⇔
⇔ 3x >−4 i x<2 ⇔ x>−
43 i x<2 ⇔
x∊(−43;2) . ...
7 kwi 20:22
bezendu:
7 kwi 20:27
Mila: Też można. Nie wiem jednak, czy krócej (łatwiej) niż przedziałami.
7 kwi 20:27
Mila: No, masz panoramę. Pigor obydwa sposoby podał.
7 kwi 20:27
pigor: ..., dla mnie metoda przedziałami to ...

po prostu nudy, dlatego jej nie lubię, ...
7 kwi 20:36